Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general d'un sembrat de la Plana del Vinyet, a Tarragona

El Govern compra per 935.000 euros els terrenys de la finca de la Plana del Vinyet, a Tarragona

L'actuació vol garantir la protecció de l'espai natural situat vora la desembocadura del riu Gaià

El Govern ha aprovat l'adquisició, a través de l'Institut Català del Sòl i amb càrrec al Fons del Patrimoni Natural creat recentment, de les finques del sector del Vinyet situades a la vora de l'espai natural de la desembocadura del riu Gaià, al terme municipal de Tarragona. En concret, la compra dels terrenys, que actualment són propietat d'una societat d'Endesa, tindrà un cost de 935.000 euros. La finca, juntament amb una altra que prèviament ja havia adquirit l'Incasòl, passaran a ser gestionades pel Departament de Territori i Sostenibilitat, tal com va anunciar recentment el conseller Damià Calvet durant una visita a la zona.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

La Plana del Vinyet presenta un interès paisatgístic, natural, cultural i social singular. Està pràcticament aïllada respecte a infraestructures viàries i ferroviàries, fet que no és gaire habitual a l'àrea del litoral de Tarragona i Barcelona. Tampoc no està afectada per infraestructures urbanes o industrials i presenta un aprofitament agrícola baix. Tot plegat, ha contribuït a preservar aquesta zona dels impactes que afecten bona part dels trams baixos dels rius a Catalunya.

La compra permet reforçar l'espai d'interès natural de la desembocadura del Gaià que es troba just al costat i que està protegit com a refugi de fauna salvatge i com a Zona d'Especial Conservació (ZEC) de la xarxa Natura 2000 amb el nom de Costes del Tarragonès.

L'adquisició per part de la Generalitat respon a una necessitat d’incrementar el grau de protecció d'aquesta àrea i s'emmarca dins de l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, que aposta per recuperar natura, i és un dels primers resultats tangibles del Fons del Patrimoni Natural, que serà gestionat per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i, posteriorment per la nova Agència de la Natura.