El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en roda de premsa el 28 de maig del 2020

Madrid, Catalunya i Castella i Lleó hauran d'assumir la responsabilitat dels riscos de la fase 3

Ho ha anunciat Fernando Simón durant la roda de premsa d'aquest dilluns 1 de juny

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha advertit que a partir del 21 de juny, data en la qual no hi haurà estat d’alarma, Madrid, Catalunya  i  Castella i Lleó, hauran d’assumir la seva responsabilitat  per controlar els riscos  que suposi entrar en  fase 3. La resta de comunitats autònomes tindran cedida l’autoritat per gestionar la crisi sanitària a partir del 8 de juny, quan entrin a la fase 3, tot i que encara estaran sota el paraigua de l’estat d’alarma, que durarà fins al 21 de juny.

Malgrat això, com que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que la sisena pròrroga  que demanarà al Congrés dels Diputats serà la darrera, això implica que almenys Madrid, bona part de Catalunya i de Castella i Lleó començaran la fase 3 a partir del 21 de juny, és a dir, quan ja s'hagi acabat l’estat d’alarma.

Pel que fa a la mobilitat  a Madrid i Catalunya, Simón ha assegurat que una vegada que entrin a la fase 3 i no hi hagi estat d’alarma, la situació serà molt diferent i «la responsabilitat recauria a les autonomies per fer el control de riscos». Això sí, ha precisat que comptaran amb el suport del ministeri de Sanitat. De fet, ha afegit que entén que aquests territoris «assumiran les seves responsabilitats perquè han de fer-ho com tots ho hem fet quan ens ha tocat»

Simón celebra que les comunitats no vegin el canvi de fase com una carrera

Fernando Simón també ha constatat que gran part de la població, comunitats, ministeris i institucions «han deixat de pensar o d’entendre que això és una carrera per passar de fase abans que ningú i han començat a entendre la prudència  que s’ha de tenir abans de fer aquests passos». Això es reflecteix, a parer seu, en les posicions de totes les institucions i la supressió de les discoteques  a la fase 3. «És un gest de prudència per part de les comunitats i el Ministeri».

Missatge de prudència

Pel que fa als rebrots que han sorgit arreu del país, Simón ha assegurat que no serà necessari fer un pas enrere de fase en les províncies perquè s’ha pogut detectar i controlar a temps, evitant riscos més enllà de les zones afectades. Tot i això, recorda que aquests fets demostren que encara hi ha risc  i que sense un control  es podria registrar un increment massiu de casos que «ens posarien de nou en una situació molt perillosa».