L'inici del curs escolar aquest pròxim mes de setembre és una de les qüestions que més preocupa actualment a tot el sector educatiu i en general a totes les famílies amb nens escolaritzats. El pla del govern espanyol preveu una tornada a les aules presencial al setembre adoptant les mesures necessàries, però algunes comunitats autònomes discrepen amb aquesta decisió.
El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha reconegut que «amb una situació com l'actual, jo no em plantejaria un inici del curs 100% presencial», i ha proposat prendre una decisió d'acord amb les dades epidemiològiques. Cal recordar que Madrid suposa ja un de cada tres contagiats de tota Espanya, cosa que posa en risc l'obertura dels centres escolars.
Quatre possibles escenaris
El conseller ha recordat que hi ha quatre escenaris sobre la taula, que van des del total de classes presencials fins al total de classes online. «Si demà comença el curs a Madrid, amb una tendència en creixement i el nombre de casos que tenim, jo tindria els meus dubtes en el model de 100% de classes presencials», ha manifestat.
La Conselleria d'Educació va presentar el passat mes de juliol quatre possibles escenaris per a la reobertura de les escoles: la desaparició de la pandèmia, el virus actiu amb pocs casos, el tancament total i la semipresencialitat. En aquest sentit, el conseller d'Educació, Enrique Ossorio, ha explicat que la Comunitat madrilenya està preparada per activar l'últim d'aquests escenaris, el de la semipresencialitat.
Estamos ante la situación más difícil en décadas.
— Isabel Díaz Ayuso (@IdiazAyuso) August 19, 2020
Todas las CCAA pensamos cómo hacer lo mejor para nuestros alumnos y profesores.
Presentaremos próximamente nuestra estrategia, sin embargo ya tenemos la huelga pertinente.
Pedimos responsabilidad. https://t.co/so4RYkgM5D
Això comportaria la contractació de 8.500 docents i la compra de desenes de milers d'ordinadors portàtils per facilitar als alumnes les classes online. La conselleria assegura que la borsa de professionals està preparada i que els contractes amb proveïdors de portàtils ja estan llestos.
En aquest cas, els alumnes de secundària i batxillerat estarien dividits per grups, uns de forma presencial i els altres a través de classes online, i viceversa. També està prevista l'eliminació de l'hora d'esbarjo i els menjadors en aquest escenari semipresencial.
Falta de rastrejadors
Per la seva banda, el personal sanitari i sindicats insisteixen en la falta de personal per fer un rastrejament de contactes efectiu i en l'atenció primària. En aquest sentit, el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha assegurat que s'estan portant a terme les contractacions segons les necessitats, i que estan al màxim de capacitat de contractació.
Els sindicats denuncien que les 10.000 contractacions des de l'inici de la pandèmia a les que s'ha referit el conseller no s'han mantingut, i que encara queda gent per reincorporar. Ruiz Escudero també ha defensat que hi ha prou rastrejadors, però que estan disposats a incorporar-ne més en qualsevol moment. «Entre tècnics de Salut que fan enquestes als contagiats i contactes, i els operadors que fan seguiments diaris per veure on es troben els contagis, hi ha 560 treballadors». Segons els estàndards europeus, a Madrid serien necessaris entre 1.000 i 1.400 rastrejadors.