Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de professionals sanitaris treballant en una unitat d'UCI de l'Hospital del Mar

Madrid avança el toc de queda i prohibeix les reunions de no convivents

El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha anunciat que el nou escenari obliga a canviar les regles de joc

Pla general de professionals sanitaris treballant en una unitat d'UCI de l'Hospital del Mar
La Comunitat de Madrid avança el toc de queda per evitar més contagis de Covid-19 | ACN

La Comunitat de Madrid ha avançat el toc de queda de les 23.00 a les 22.00 hores i el tancament de l'hostaleria i establiments no essencials de les 22.00 a les 21.00 hores, i ha prohibit les reunions de no convivents.

«La situació està canviant, estem en un nou escenari que obliga a canviar les regles de joc», ha informat en roda de premsa el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero; acompanyat del viceconseller de Salut Pública i Pla COVID-19, Antonio Zapatero; i la directora general de Salut Pública, Elena Andradas.

Paral·lelament, s'han ampliat a 56 les zones bàsiques de salut i a 25 els municipis es confinen perimetralment. Així mateix, quedarà prohibida tant l'entrada com la sortida excepte per causes justificades. Es tracta d'un total de 1.600.000 residents d'àrees amb restriccions a la mobilitat, és a dir, el 24% de la població de Madrid.

En cas d'incomplir la normativa, les multes poden arribar fins als 600.000 euros.

Han de passar més de 20 dies per administrar la segona vacuna

La segona dosi de la vacuna de Pfizer i BioNTech contra de la COVID-19 pot administrar-se entre 21 i 28 dies després de la primera «sense que s'esperi que això influeixi en el seu grau d'eficàcia», segons ha aclarit l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat.

A través d'una nota informativa, l'AEMPS recorda que la fitxa tècnica de la vacuna estableix que ha d'administrar-se amb una separació d'almenys 21 dies entre la primera i la segona dosi, però també que les anàlisis d'eficàcia van incloure a participants que van rebre la seva segona dosi entre 19 i 42 dies després de la primera dosi pel fet que, per diversos motius, alguns d'ells no la van rebre en les dates previstes.

Segons Sanitat, diferir l'administració de la segona dosi més enllà del rang òptim marcat en la fitxa tècnica «té el risc que la protecció conferida per la primera dosi és de curta durada en comparació a la que s'obté després de dues dosis».

Per això, en el cas de ser necessària una demora, l'AEMPS recomana que sigui «la menor possible». «Es considera que l'impacte de retardar la segona dosi d'aquesta vacuna enfront de la COVID-19 per un període de temps curt no disminuirà la protecció que s'aconsegueixi. Un retard d'una setmana, que pot ser necessari per motius de logística, de les condicions de la persona que rebrà la vacuna, o d'ajustos en l'activitat assistencial, no s'espera que tingui impacte en l'eficàcia de la vacunació», defensen.

De la mateixa forma, l'organisme explica que la majoria de les vacunes autoritzades requereixen l'administració d'almenys dues dosis per a aconseguir la màxima eficàcia, perquè el primer contacte amb l'antigen de la vacuna és capaç únicament de desencadenar un determinat nivell de protecció i aquest es multiplica amb dosis posteriors d'aquesta.

La manera en la qual es determina l'interval entre les dosis es basa en la pauta amb la qual s'hagi vacunat en els assajos clínics de manera que, finalment, es trasllada a la fitxa tècnica de la vacuna una recomanació sobre la durada d'aquest interval.