Butaner baixant una bombona de butà

El maig arriba amb sorpresa: canvia el preu de la bombona de butà a Respsol i Cepsa

Serà la tercera revisió del preu des de començament d'any

Els usuaris de les bombones de butà de Repsol i Cepsa es preparen per a un canvi important. Sí, perquè en qüestió d'uns dies es tornarà a revisar el preu d'aquests envasos.

El conflicte desfermat a Ucraïna va provocar una forta pujada dels preus, cosa que ha repercutit en una sèrie de productes i serveis. I entre ells, hi ha els aliments, els carburants, l'electricitat i l'energia. I d'això tampoc se'n lliuren les bombones de butà, que han experimentat destacades variacions durant els darrers temps.

La propera modificació es durà a terme durant la tercera setmana de maig, ja que, veient la situació generada, des del Govern van optar al juliol per limitar el preu del gas liquat.

Així, van fixar el límit en els 19,55 euros, que s'allunyava força de l'import màxim que havia establert fins ara i que pujava a 17,5 euros. Hi havia el temor que se'n dispara el cost per sobre dels 20 euros, arribant fins i tot a situar-se als 23 euros, apunten.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

De quant serà la variació?

La revisió del preu de la bombona de butà s'efectua cada dos mesos, en concret els mesos imparells, com recull la llei. Per tant, els usuaris d'aquest tipus d'energia hauran d'assumir el tercer canvi des de principis d'any.

Vehicle transportant bombones de butà
Les variacions en el preu de la bombona es produiran la tercera setmana de maig| Europa Press

El gener passat es va elevar fins als 18,58 euros, mentre que al març va experimentar una important caiguda de gairebé dos euros. Es va situar la unitat en 16,78 euros, cosa que va servir de respir per als clients després d'una època marcada per les constants pujades.

De moment, però, aquest preu es mantindrà uns quants dies més. Tanmateix, val a dir que el cost de la bombona està regulat per l'Estat, i per calcular-ne el preu es té en compte que està gravat amb un 21% d'IVA. A això se li uneix també l'impost especial sobre hidrocarburs, que arriba als 15 euros per tona.

Encara se'n desconeix el valor d'aquí als dos pròxims mesos. I és que tot queda pendent d'allò que aparegui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). No obstant això, sí que se sap és que en l'actualització anterior es va produir una disminució del 5% respecte al cost del gener.

Qualsevol tipus de modificació que es dugui a terme als envasos, tant de Repsol com de Cepsa, estarà condicionat a uns paràmetres. Llavors, el límit de revisió queda fixat al 5%. Per tant, les pujades o les reduccions no podran superar aquest percentatge.

Quan es produirà el canvi de preu a la bombona?

No caldrà esperar gaire per conèixer la variació en el preu de la bombona de butà de 12,5 quilos. Es tracta de l'envàs de tota la vida, que encara té molta acceptació. Sobretot en aquelles zones que no tenen gas i que es veuen obligades a recórrer a aquest tipus d'ampolles.

Camió amb bombones de butà
Aquests envasos tenen limitades les variacions en un 5% | Europa Press

A més a més, alguns mitjans destaquen que durant la crisi se'n va poder incrementar l'ús. En algunes llars va servir per contenir els alts preus del gas, ja que la seva utilització servia d'alguna manera per controlar-ne el consum.

Tots els canvis es fan cada dos mesos, en concret el tercer dimarts del mes. Per tant, al maig caldrà esperar fins al dia 16. Tanmateix, queda per comprovar com reacciona el mercat després de la darrera baixada, ja que es tractarà del tercer canvi del 2023 i el seu preu es mantindrà fins al juliol, recull el diari La Provincia.

La postura de topar el preu del gas liquat es va adoptar l'any passat per part de l'Executiu. I és que eren ben conscients de com resultava d'important per a moltes famílies del nostre país, afectades ja per la inflació.