Un malalt de Covid-19 a l'UCI: «La meva dona ha mort, no em deixeu patir»

Una infermera explica la situació dels hospitals a Espanya

Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge
Els sanitaris s'enfronten cada dia a milers de pacients covid  | Hospital de Bellvitge

Si hi ha un col·lectiu que coneix de primera mà els estralls que la pandèmia provocada per la Covid-19 està ocasionant a la població, són els sanitaris. Des que el virus va aterrar al nostre país, han estat els primers en posar-se en primera fila d'aquesta situació que està a punt de complir un any. Entre onada i onada, els sanitaris no han tingut temps per descansar i cada dia s'enfronten a milers de pacients covid amb el perill que això suposa per a les seves vides.

En ple estat d'alarma van haver d'allunyar-se de les seves famílies per por a contagiar a éssers estimats i van viure durant setmanes intentant salvar la vida d'aquells qui patien la malaltia. Només ells coneixen de veritat que és la por al contagi i en el seu record quedarà l'horror viscut durant mesos. Per això, davant els que dubten sobre l'existència del virus, els anomenats 'negacionistes', els sanitaris són contundents i es mostren molt durs.

«Negacionistes, mala espurna us mengi les entranyes»

Es compten per centenars els testimonis de sanitaris que han narrat allò viscut a l'UCI, el pitjor dels escenaris pels malalts de coronavirus. Ingressar en una d'aquestes unitats comporta lluitar per la vida i els moments que es viuen allí, són estremidors. Com el cas de la infermera Inés Lobeira, encarregada de tractar malalts covid a l'hospital Montecelo, a Pontevedra.

Amb només quatre dies del recent 2021, Inés ha volgut treure a la llum què ha passat amb un pacient amb una «pneumònia galopant». El malalt va haver de ser traslladat a l'UCI només uns minuts després d'explicar que la seva dona, positiva per coronavirus, havia mort. La seva darrera petició abans d'entrar a l'UCI va ser clara: «No em deixeu patir».

«Acabo de despertar del que m'agradaria que fos un malson», comença relatant Inés Lobeira a les seves xarxes socials explicant com va ser la primera guàrdia del 2021. Ha començat un any nou, però pels sanitaris res ha canviat. Els contagis segueixen en augment i continue saturats tant físicament com mentalment. Enfrontar-se cada dia a històries personals de malalts covid que lluiten per la seva vida fins el darrer alè i estar amb ells, acompanyant-los quan els seus familiars no poden estar, destrossa a qualsevol.

«Hi ha EPI per al cos, però vull un per l'ànima. No puc més, perquè fa nou mesos que estem en aquesta guerra», explica Inés Lobeira després d'explicar el cas d'aquest malalt. «Primera bufetada en realitat», afegeix. Durant la seva guàrdia, INés ha hagut d'atendre a veïns seus que, tot i el seu estat, l'han pogut reconèixer: «Que algun, encara malalt, et digui... Et conec pels teus ulls».

La crida d'Inés

Els treballadors sanitaris no s'han cansat d'advertir a la població de l'important que resulta complir amb les recomanacions. Portar mascareta i la distància de seguretat han resultat ser claus per evitar els contagis, però encara queda part de la població que es nega a complir les normes. Els anomenats 'negacionistes' s'han anat fent un espai a la societat posant en risc les seves vides com la dels altres.

Davant de tots aquests, Inés Lobeira ha volgut advertir: «Aparteu-vos de qui no utilitzi mascareta o passi de les recomanacions. És ara mateix el nostre pitjor enemic, més que el mateix coronavirus». I acaba de manera contundent: «Negacionistes, mala espurna us mengi les estranyes». La infermera sap que ens espera un any dur, i fa una crida: «No serà un any fàcil aquest 2021, però ho hem d'intentar. Cuideu-vos i aparteu-vos dels revolucionaris de pacotilla».


Comentaris

envia el comentari