Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un sanitari extraient sang

La malaltia que causa més casos de càncer que el tabaquisme: fins a 13 tipus

L'Organització Mundial de la Salut associa aquesta malaltia amb el càncer

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet públic un estudi molt preocupant. S'ha trobat recentment que hi ha una malaltia relativament comuna (que ha passat a convertir-se en una epidèmia els darrers anys), i que, pel que sembla, causaria més casos de càncer que el tabac.

 

La malaltia que causa grans estralls

 

Aquesta malaltia és l'obesitat. Quan la pateixes, significa que  hi ha una quantitat més gran del normal de teixit gras al cos. Al nostre país, s'estima que prop de dos terços dels homes adults superen el pes normal, i força més de la meitat de les dones.

 

No només això; més d'un de cada quatre homes i dones de més de 30 anys tenen almenys una obesitat significativa (almenys 15 kg de sobrepès). Entre el 15 i el 25% dels adolescents tenen excés de pes, més els nens que les nenes.

 

Detall d'una persona damunt d'una bàscula i una cinta de medir davant
L'obesitat estaria darrere de l'aparició d'algunes malalties | Getty Images

 

Com ha passat amb la resta de països europeus (igual que als Estats Units), el nombre d'adults obesos s'ha duplicat des del 1980. Alhora, el nombre de joves obesos s'ha triplicat.

 

A més, com adverteixen els experts, l'augment tant del sobrepès en si com de l'obesitat és un problema de salut pública important a tot el món que afecta tant adults com joves, adolescents i nens.

 

L'obesitat causa més casos de càncer que el tabaquisme

 

És una cosa que, en realitat, ja se sap des de fa anys: diferents tipus de càncer tenen més probabilitats de desenvolupar-se com a resultat del sobrepès i de l'obesitat, més aviat que de fumar.

 

Per exemple, ja l'any 2019 vam saber, gràcies a un estudi que va abastar 175 països, que tant l'obesitat com la diabetis estaven causant un nombre creixent de càncers.

 

En aquesta enquesta, els càncers de fetge i d'esòfag i els càncers d'endometri es van destacar entre els tipus de càncer individuals. Els experts van ser força clars: és preocupant que mentre disminueix el nombre de fumadors, augmenta el nombre de persones amb sobrepès.

Recentment, l'OMS, mitjançant un informe, ha vinculat l'obesitat amb fins a 13 tipus diferents de càncer.En ell, de fet, mostren la por que, en realitat, l'excés de pes estigui causant més casos que el tabaquisme.

 

Ens trobem realment davant d'un document extens en què l'OMS cita investigacions de l' 'International Agency for Research on Cancer' (IARC), amb unes conclusions força evidents…

 

Quins són els tipus de càncer?

 

D'acord amb aquest informe, l'obesitat seria una de les causes d'almenys el càncer colorectal, d'endometri, de ronyó, de vesícula biliar, de fetge, de pàncrees, d'ovaris, d'estómac, de tiroide, d'esòfag, de mama (en dones després d'haver passat la menopausa ), de mieloma i de meningioma.

D'altra banda, tot i que no hi hauria tantes evidències com amb els anteriors, l'informe també suggereix la possibilitat que l'excés de pes es relacioni amb altres tipus de càncer, com ara alguns tipus de limfoma, pròstata, laringe, faringe, càncer de boca i el de mama en homes.

 

Tot això especialment quan, en mesurar l'excés de pes de les persones a partir de l'índex de massa corporal (IMC), és superior a 30, a més del contorn de la cintura.

 

Com pots saber el teu índex de massa corporal?

 

 

L'índex de massa corporal es calcula dividint el pes en quilograms per l'alçada en metres quadrats.És a dir, el pes es divideix pel "quadrat" de l'alçada (alçada 2 , és a dir, altura × altura).El pes no es pot dividir només per l'alçada perquè el resultat obtingut no seria igual per a persones de diferents alçades.

 

Imatge d'un home mostrant el seu greix
Calcular el teu IMC et permetrà conèixer el teu estat físic | GETTY IMAGES

 

Per exemple, l'índex de massa corporal d'una persona que fa 175 centímetres i pesa 80 quilograms es calcula de la manera següent: 80 : 1,75 2 = 80 : (1,75 × 1,75) = 80 : 3,06 = 26,1. Així, el rang normal d'IMC és entre 18,5 i 25. Si l'índex de massa corporal és inferior a 18,5 o superior a 25, augmenta el risc de malalties.

 

La clau és baixar de pes

 

Evidentment, és importantíssim intentar baixar de pes si, per exemple, estem per sobre del nostre pes recomanat. Això també inclou el sobrepès, ja que és l'avantsala de l'obesitat.

 

Només cal seguir un estil de vida molt més actiu, fent exercici físic regular, i cuidant la nostra alimentació al màxim (però sense angoixar-nos ni obsessionar-nos).En aquest sentit, és ideal substituir productes ultraprocessats, rics en greixos i sucres, per aliments naturals i frescos, com ara fruites i verdures fresques.

 

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp