Les vacunes contra la Covid-19 han estat una de les grans esperances en la lluita contra el virus des que es van començar a desenvolupar.
L'administració de les mateixes no evita el contagi ni garanteix passar la malaltia sense símptomes, com ja s'ha dit. Malgrat això, sí que és cert que donen importants beneficis.
Sabem, de moment, que les vacunes que ara mateix s'administren a la població permeten evitar en gran part el desenvolupament de simptomatologia greu en cas de contagi de coronavirus.
Cert és que no es tracta d'una cosa garantida al 100%, però sí que funciona així en la immensa majoria de casos. A més, també podrien reduir la possibilitat de contagi a altres persones.
De moment hi ha quatre vacunes que s'han posicionat com les més importants a escala mundial. Són les que més s'estan inoculant: Astrazeneca, Janssen, Pfizer i Moderna.
No obstant això, no es tracta de les úniques vacunes que s'han desenvolupat contra la Covid. A més, hi ha molts equips de recerca i farmacèutiques que encara treballen en la creació de la seva pròpia vacuna.
És el cas de la vacuna espanyola contra la Covid-19. Des de fa uns mesos se sabia que a Espanya s'estava treballant també en el desenvolupament d'una vacuna contra el virus.
No obstant això, ara s'ha anunciat una notícia que suposa un cop dur per als investigadors que hi treballen. I és que l'AEMPS, Agència Espanyola del Medicament, no ha autoritzat el seu assaig en humans.
Els assajos de la vacuna espanyola havien de ser a La Paz amb 100 voluntaris
El CSIC, Centre Nacional de Biotecnologia, que impulsa la vacuna espanyola, ha confirmat que aquests assajos han estat suspesos. També ho ha informat l'Hospital de La Paz, on s'havien de realitzar.
Així doncs, havien de començar els assajos en fase 1 amb un total de 100 voluntaris que ja estaven buscant. No obstant això, s'ha suspès el procés.
Segons el mitjà El Español, això hauria passat després que un dels micos en què s'havia provat la vacuna hagi presentat problemes de lesions pulmonars.
La veritat és que és poc el que sap i s'ha pogut conèixer sobre el tema. S'hauria arribat a parlar, fins i tot, de la mort d'un dels micos. Aquesta informació, però, ja ha estat desmentida.
«La notícia de la mort d'un mico per la vacuna és falsa», assegurava l'investigador espanyol Mariano Esteban, que treballa en el projecte.
Cal esmentar que la vacuna ja havia estat provada amb 22 ratolins modificats genèticament per ser susceptibles al coronavirus.
D'aquests assajos s'hauria pogut deduir que el fàrmac s'hauria d'administrar en dues dosis perquè tingués efecte. No obstant això, un cop aconseguit, podria arribar a tenir una eficàcia del 100%.
De moment el procés sembla haver quedat paralitzat. Els plans dels investigadors que hi treballen s'han suspès per ara.
En un primer moment es pretenia realitzar un assaig amb 112 persones per estudiar la seguretat de la vacuna. Més tard, si s'haguessin obtingut bons resultats s'hauria començat un gran assaig amb més 20.000 voluntaris.
El laboratori que desenvolupa la vacuna ha comptat amb un pressupost del voltant dels 700.000 euros. Són 11 els especialistes que estan treballant en el projecte.
De moment, aquesta última fase de la creació del fàrmac encara no ha pogut arribar. Amb aquesta suspensió d'assaigs de l'AEMPS no se sap quan es podria continuar amb el procés.
Caldrà esperar noves notícies de l'Agència del Medicament que indiquin si es pot seguir o no amb els assajos de forma definitiva.