Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mans agafant un ventall de bitllets d'euro

Malson per als hipotecats catalans: pujades de fins a 600 € per a alguns

Molts ciutadans es posen en el pitjor davant de les futures revisions

Els hipotecats catalans ja visualitzen el pitjor. Sí, perquè els experts ja adverteixen des de fa temps el que passaria. Els seus préstecs poden arribar a patir pujades de fins a 600 euros en les properes revisions.

El Banc Central Europeu ha anat augmentant de manera gradual els interessos fins a vorejar gairebé el 4%. A la propera actualització d'estiu no es descarta que s'aproximi fins al 6%. Això suposaria tot un cop per a les famílies que comptin amb hipoteques a tipus variable.

Suposen gairebé quatre milions al nostre país, dels sis milions que hi ha concedits en total. Els interessos de les variables fluctuen i tot apunta que es dispararan fins a l'últim trimestre de l'any.

A partir de l'estiu es notaran les pujades

Aquest moviment del Banc Central Europeu d'elevar els interessos obeeix a una estratègia per contenir la inflació. Des del portal El Debate indiquen que les quotes dels hipotecats es veuran especialment afectades en qüestió de setmanes. Preveuen una pujada important quan es compleixi un any des que comencés l'escalada de l'Euríbor davant la inflació.

El creixement ha estat gradual i notable si tenim en compte que es va arrencar des d'unes taxes negatives i gairebé ja es ronda el 4%. De fet, auguren que quan s'actualitzin les hipoteques a partir del juny les diferències arribaran als 600 euros al mes.

Foto de diversos bitllets d'euro.
A partir de l'estiu serà quan es notin més els increments de les quotes hipotecàries | Arxiu

Tanmateix, els que menys apreciaran aquesta variació seran aquells que van signar els seus préstecs fa uns quants anys, amb interessos negatius. Als primers exercicis després de la contractació d'una hipoteca s'abonen més interessos i menys quota.

És a partir dels deu anys quan la situació fa un tomb, ja que s'amortitza més deute i els interessos que es paguen al banc ocupen menys protagonisme. Per exemple, si prenem com a referència una hipoteca de 300.000 euros, segons l'any de la contractació, l'augment serà variable. Esgrimeixen que es pot disparar des dels 100 euros fins als 600 mensuals.

Val la pena amortitzar en aquests instants?

Entre les famílies amb hipoteca sempre sorgeix un dubte quan tenen uns diners estalviats. A l'hora d'amortitzar s'ha de valorar si compensa més reduir el període de la hipoteca o la quota que s'abona al mes.

L'advocat expert en Dret Immobiliari, Víctor Ortiz, dona a aquest mitjà algunes claus a tenir en compte. Assegura que els que tinguin una hipoteca a tipus fix «no s'han de preocupar». Segons la seva opinió, «la millor opció és treure termini perquè es paga abans el deute i s'evita pagar interessos».

Imatge d'un gestor d'un banc oferint consells a una dona sobre finances
Els clients han d'analitzar si a l'hora d'amortitzar els hi cal més reduir termini o quota | Getty Images

Explica que al llarg dels pròxims mesos «els interessos patiran modificacions i no hi ha dubte que seran a l'alça». Per això creu que el més convenient seria rebaixar tant com sigui possible el període que «quedi d'hipoteca. Encara que se segueixi pagant ara una quantitat elevada».

Opcions que tenen els hipotecats amb els bancs

Al sector hi ha cert temor que es disparin els impagaments davant les importants pujades de les quotes hipotecàries. Una opció que cal tenir en compte en aquest sentit és la renegociació amb les entitats financeres.

Ortiz afirma que «si el capital pendent és alt», la millor solució seria «renegociar o moure la hipoteca a un altre banc». Així mateix, seria convenient analitzar la situació amb els gestors de l'entitat i sol·licitar un canvi a hipoteca fix o mixta.

Encara que, d'altra banda, tampoc es pot passar per alt la possibilitat de posar-se en mans d'altres bancs. I és que en altres companyies poden oferir altres quotes amb el capital degut. I en funció d'això, el client ha de valorar si compensa o no el canvi.