Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de Manel de Aguas, carregant les seves aletes amb plaques solars

L'artista barceloní que s'ha implantat aletes al crani per «connectar amb la natura»

Manel de Aguas, de 24 anys, es declara 'transespecie' perquè considera que la seva condició no és 100% humana

Imatge de Manel de Aguas, carregant les seves aletes amb plaques solars
Les aletes implantades al crani del Manel de Aguas es carreguen amb energia solar. | Instagram / @maneldeaguas

L'artista barceloní Manel de Aguas s'ha declarat 'transespecie' i s'ha implantat aletes climàtiques al crani per poder percebre els fenòmens atmosfèrics. Aquest jove, que es defineix com a 'artista cíborg', creu que la seva identitat no és 100% humana i és per això que ha fet el pas per implantar-se aquests dispositius, inspirats en el món aquàtic, per tal de «connectar amb la natura».

Manel Muñoz, el veritable nom de De Aguas, es va fer els implants abans que esclatés la pandèmia. Ho va haver de fer a Tòquio, després que diversos centres de l'Estat espanyol rebutgessin fer-li la intervenció. En aquest sentit, en una publicació al seu perfil d'Instagram, lamentava que «la normalització de les cirurgies 'transespecie' és un tema pel qual s'ha d'advocar i encara és difícil trobar a professionals que vulguin fer-les, encara que un al final sempre trobi gent disposada a ajudar». Tot i això, manté l'esperança que «en el futur tot això es torni més fàcil».

Un dispositiu que converteix els canvis atmosfèrics en vibracions i sons

Les aletes que Manel de Aguas s'ha implantat són de silicona i el disseny ha anat a càrrec d'ell mateix. Estan connectades al seu crani a través de circuits sensorials i traslladen els canvis atmosfèrics —pressió, humitat o temperatura— que perceben a través de vibracions i sons. Els dispositius compten amb un microxip, es poden connectar a xarxes wifi i es recarreguen amb energia solar.

L'implant de les aletes és un pas més en la seva transformació, ja que Manel de Aguas ja havia estat notícia fa un parell d'anys quan va construir i utilitzar un primer prototip d'aletes, fixades al cap amb una diadema, per percebre sensorialment els canvis climàtics. 

La Transpecies Society

El cas del Manel de Aguas recorda al de Neil Harbisson, el primer cíborg reconegut per un govern i que té una antena implantada al seu crani per percebre els colors. Precisament, Harbisson i De Aguas van fundar la Transpecies Society, adreçada a persones amb dispositius cibernètics integrats al seu cos. En aquest sentit, aquesta associació té l'objectiu de combatre «la bombolla antropocentrista de la societat actual, que col·loca a l'ésser humà en l'esglaó més alt d'una falsa jerarquia d'espècies», ha explicat l'artista barceloní.