Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una persona revisant un contracte i un cercle amb unes claus a punt de ser lliurades

La manera de reduir la quota de la teva hipoteca per pagar menys: molt poca gent ho fa

Encara que molts ho desconeixen, és un procés fàcil de fer

El període econòmic actual és ple d'incerteses sobre si millorarà o empitjorarà la qualitat de vida de les persones. Els aliments bàsics de primera necessitat o els carburants n'han augmentat molt el preu en els darrers anys. Per desgràcia, no són l'única cosa.

L'habitatge, que ja de per si estava car i difícil des que va explotar la bombolla immobiliària, continua experimentant dificultats. A l'extensíssima demanda actual (davant d'una oferta mitjana o baixa) s'uneix la pujada dels tipus d'interès en les hipoteques.

L'euríbor s'acosta a màxims històrics, ja que va estar al setembre en un 4,1. Aquesta situació, que ha incrementat el preu de les hipoteques, ha portat molts a intentar estalviar. Veurem si és possible.

Cal renegociar les condicions del teu préstec

És el més simple (i alhora complex) que pots fer, ja que el banc pot estar disposat a escoltar-te. A més, si no és el cas, tampoc has de tirar la tovallola, ja que hi ha altres alternatives.

Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro
Renegociar les condicions de la hipoteca és una bona opció. | Photobyphotoboy

Imagina que la teva hipoteca és com un tracte entre tu i el banc, i com en qualsevol tracte, sempre hi ha marge per negociar. Significa, bàsicament, asseure't amb el banc i discutir si et poden oferir millors condicions. Només el 2 % de les persones a Espanya ho han fet, però pot ser una estratègia intel·ligent. Sobretot, en el context econòmic actual, amb famílies que han vist com el preu de la hipoteca es multiplicava.

De manera col·loquial, seria com preguntar al banc «podem fer això més fàcil?». Molta gent ni tan sols sap que ho pot fer, i només 54.000 famílies ja ho han intentat. Com en qualsevol acord, moltes han tingut èxit.

Potser el banc digui «no» immediatament, però és més complicat si no coneixes els passos correctes ni et prepares per a aquesta negociació. Altrament, pots augmentar les possibilitats d'aconseguir una millora en les condicions de pagament.

Muntatge amb una factura, unes claus, una casa en miniatura i una mà subjectant diversos bitllets de 50 euros
Parla amb el teu banc i altres entitats per comparar. | Getty Images

Els passos (gairebé) infal·libles per millorar les condicions de la teva hipoteca

En primer lloc, has de contactar amb la teva entitat i mostrar el teu interès en millorar les condicions de la hipoteca. Justifica per què i argumenta amb dades: la teva situació econòmica ha millorat i has estat puntual amb els pagaments. Si això no funciona, mostra que tens altres alternatives. Informa l'entitat que has rebut ofertes d'altres bancs i que estàs pensant a canviar de banc si no et donen el que busques.

Encara que potser el banc et dirà que sí, no estaria malament explorar altres opcions. Si el teu banc et posa obstacles al camí, busca'n d'altres disposats a assumir el teu préstec i plantejar-te condicions més favorables. Si consideres que el canvi important és un procés tediós, torna al teu banc amb altres ofertes i demana que iguali o millori la més convincent. En cas afirmatiu, hauràs aconseguit renegociar la hipoteca sense canviar d'entitat ni incórrer en comissions addicionals.

Abans de prendre una decisió fes una anàlisi exhaustiva. Mira detingudament les ofertes disponibles i calcula quant t'estalviaràs amb cadascuna. També has de tenir en compte el termini, la taxa d'interès, les comissions i les despeses associades amb el canvi de banc.

Finalment, només queda seleccionar la millor oferta. Fes-ho en funció dels teus interessos, sigui reduir la quota mensual per disposar de més liquiditat o escurçar el termini per pagar menys interessos. Si segueixes aquests passos, molt possiblement milloraràs les teves condicions hipotecàries.