Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un centenar de persones concentrades a la plaça del Mercadal de Reus amb cartells en defensa de l'hostaleria

L'hostaleria de Reus reclama l'exempció dels impostos municipals

Exigeixen negociar ajudes amb l'Ajuntament i reclamen que aquest pressioni la Generalitat i l'Estat en el mateix sentit

El sector de l'hostaleria està «al límit». Aquest dimecres a la tarda, més d'un centenar de persones s'han concentrat a la plaça del Mercadal de Reus per reclamar implicació de l'Ajuntament per salvar bars i restaurants d'una situació que considera agònica. Conscients de les competències municipals, exigeixen actuacions en l'àmbit dels impostos locals i pressions del consistori a les administracions superiors.

Durant la primavera passada, l'Ajuntament de Reus va anunciar que no cobraria la taxa d'ocupació de via pública per instal·lar terrasses, una mesura que es va prorrogar a la tardor i a la qual es va afegir l'exempció de la taxa de la brossa. Ara volen que es tornin a prorrogar les mesures, una opció sobre la qual el consistori no s'ha posicionat. Tot i això, alguns dels restauradors asseguren que se'ls hauria cobrat una part proporcional d'aquestes taxes superior a la que s'havia anunciat.

Un dels concentrats ha sigut Juan Andrés Alfonso, del restaurant Illes Medes, que sentenciava que «estem tots al límit, no podem resistir aquesta situació». Recorda que, després del tancament decretat per al sector, «només ens han anat retallant hores» i exigeixen parlar amb l'Ajuntament de Reus.

En concret amb l'alcalde, «voldria parlar amb el senyor Carles Pellicer, jo crec que parlant ens entendrem, el problema és que ells no vulguin entendre's». Resumidament, «exigim que l'Ajuntament ens condoni els impostos municipals, com el de les terrasses i la brossa», explica Alfonso.

«Volem ajudes reals, no volem bons; aquests diners se'ls ha quedat la gent, no els comerciants, que han venut el que havien de vendre», ha criticat en relació amb la campanya de Bons Reus. Alfonso aclareix que «no demanem per nosaltres, demanem per tots els sectors perjudicats, pel comerç, pels gimnasos, tots estem en aquest vaixell».

A la concentració s'han pogut veure cartells amb lemes com «no som el problema», «si no puc treballar no puc pagar» o «sense ajudes ens arruïnen». També s'ha instal·lat una pissarra de bar on es podia llegir «som cuiners i ens mataran de gana!». Després d'una estona de concentració silenciosa, l'acte s'ha donat per acabat entre aplaudiments.

Crítiques als ERTO i a les administracions

Pel que fa a les reivindicacions, explica Alfonso, a més de reclamar ajudes directes als negocis, també volen que l'Ajuntament pressioni la Generalitat i aquesta l'Estat perquè s'activin mecanismes d'ajuda econòmica «reals». Una línia que, apunta, no pot anar en el mateix sentit que han anat els ERTO fins ara.

«No he vist cap polític que se n'hagi anat a l'ERTO, i als meus treballadors els he hagut d'enviar a l'ERTO, i ara no els hi tinc i estic perdent diners», critica. «Als meus treballadors els he ajudat tant com he pogut, els he pagat les vacances per avançat; fa dos anys que soc propietari, però abans ja eren els meus companys i no poden sobreviure amb els ERTO i amb les promeses de la Generalitat i de l'Estat», clama Alfonso.

Recorda que, fins i tot quan han estat tancats seguint les restriccions decretades, «ho hem seguit pagant tot, lloguer, aigua, llum, la hipoteca de casa nostra, tot». Un fet que els ha deixat en una situació molt complicada i de la qual no veuen una sortida positiva si no es prenen mesures al respecte.