Matí calent al centre de Barcelona: objectiu, plaça de Sant Jaume

Una concentració contra la immersió lingüística es trobarà amb una acampada independentista davant del Palau de la Generalitat | Mossos ha dissenyat un operatiu per fer conviure les dues concentracions

Aquest diumenge 16 de setembre es preveia calent al centre de Barcelona i no pel temps.  Diverses entitats en contra de la immersió lingüística a l'educació a Catalunya ha convocat una marxa des de plaça Universitat fins a la plaça de Sant Jaume al migdia.

La concentració, en la que estava previst que tingués el suport d'entitats com la Coordinadora per Tabarnia, l'associació de Mossos per la Constitució i grupuscles d'extrema dreta com Somatemps, ha arribat a la plaça de Sant Jaume, davant de l'Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat.

Els acampats a la plaça de Sant Jaume volen guanyar el lloc per evitar la manifestació contra la immersió.
Els acampats a la plaça de Sant Jaume volen guanyar el lloc per evitar la manifestació contra la immersió. | Guillem RS

 

Pugna per guanyar la plaça de Sant Jaume

Tot i que podria semblar que s'hagués de tractar d'una manifestació més de les que es convoquen els darrers mesos a Barcelona, sigui a favor o en contra del procés sobiranista, la d'aquest diumenge es preveia calenta. Des de l'11 de setembre al vespre, quan es van acabar els actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya, un grup d'unes vint persones independentistes s'han instal·lat a la plaça de Sant Jaume en una improvisada acampada.

Tot i que en un primer moment eren molt poques persones, sabent la celebració d'aquesta marxa aquest diumenge, des de les xarxes socials es va fer una crida per «ocupar» la plaça de Sant Jaume i evitar que els contraris a la immersió poguessin celebrar la seva manifestació. 

A les 11 de matí s'ha convocat a la plaça de Sant Jaume una concentració per sumar-se a l'acampada independentista i així complicar la celebració de la manifestació espanyolista. Ha estat quan la marxa contra la immersió lingüística ha arribat al centre de la ciutat on s'han viscut moments de tensió, en trobar-se amb els concentrats independentistes.

Les dues marxes s'han trobat a Via Laietana i tot i no registrar-se incidents greus, alguns dels assistents han arribat a les mans. Un manifestant amb la bandera de Tabarnia en contra del model educatiu català ha forcejat amb un agent dels Mossos d'Esquadra.

Alguns dels manifestats durant la marxa contra immersió lingüística a Via Laietana
Alguns dels manifestats durant la marxa contra immersió lingüística a Via Laietana | Guillem RS

 

Cal recordar que fa menys de dues setmanes durant una concentració de Ciutadans per condemnar una agressió a una dona que suposadament estava retirant llaços grocs, els manifestants van agredir un periodista de TeleMadrid en confondre'l amb un periodista de Televisió de Catalunya.

Els acampats a la plaça de Sant Jaume volen guanyar el lloc per evitar la manifestació contra la immersió.
Els acampats a la plaça de Sant Jaume volen guanyar el lloc per evitar la manifestació contra la immersió. | Guillem RS

 

Mossos no desallotjarà l'acampada

Per evitar l'enfrontament els Mossos d'Esquadra van demanar als concentrats a plaça de Sant Jaume, mitjançant la visita de la unitat de mediació del cos, que es retiressin. Fins i tot es va posar sobre la taula un possible desallotjament per evitar la tensió d'aquest diumenge al matí, però  finalment el departament d'Interior va decidir no fer aixecar l'acampada i es va dissenyar un operatiu per fer conviure les dues concentracions a plaça de Sant Jaume.

Des de primera hora d'aquest diumenge hi ha hagut més d'un centenar de persones a l'acampada independentista, els operaris que s'han d'encarregar de muntar l'escenari de la manifestació ja treballen i dues furgonetes dels antiavalots dels Mossos patrullen.

Milers de persones es concentren a la plaça Sant Jaume
Milers de persones es concentren a la plaça Sant Jaume | Guillem RS

 

Un dels assistents contra la immersió desenganxa llaços grocs de l'escenari
Un dels assistents contra la immersió desenganxa llaços grocs de l'escenari | Guillem RS

 

Fins al moment, els Mossos d'Esquadra han procedit a desallotjar la Via Laietana. L'operatiu s'ha desenvolupat sense cap incident, permetent així la reobertura del trànsit viari. D'altra banda, queda un centenar d'acampats al carrer Jaume I.