Troben 72 senyals de ràdio que es repeteixen des d’una galàxia llunyana

Els investigadors del SETI creuen que podria tractar-se d’una prova de tecnologia desenvolupada per a una civilització extraterrestre

Un equip internacional d’astrònoms que treballen en un projecte anomenat “Breakthrough Listen”, organitzat a la Universitat de Califòrnia a Berkeley (Estats Units) amb la finalitat de descobrir Intel·ligència Extraterrestre a l’univers (SETI, en anglès), ha aconseguit detectar senyals que provenen d’una allunyada galàxia.

El portaveu del projecte ha informat que gràcies a la intel·ligència artificial han registrat desenes de noves «ràfegues ràpides de ràdio (FRB)» que vénen d’un misteriós origen localitzat a uns 3000 milions d’anys llum de la Terra.

Les tècniques d’intel·ligència artificial ajuden molt al descobriment

Aquest passat dilluns, el projecte universitari nord-americà anunciava aquesta espectacular troballa. «La font que envia les rafegues- intenses explosions d’energia de ràdio que duren poc més d’algunes mil·lèsimes parts de segon- s’ha batejat com “FRB 121102”».

Han analitzat la majoria de senyals FRB conegudes que només hi han emes una descàrrega de ràfegues de ràdio, però a les FRB 121102 el fenomen s’ha repetit nombroses vegades. Segons els científics, l’any passat ja s’hi van detectar 21 explosions.

Aquest sorprenent fenomen va ser descobert a l'analitzar les dades enregistrades pel telescopi de Green Bank, als Estats Units, amb l’aplicació d’algoritmes informàtics comuns.

Tanmateix, a l’actual projecte de la Universitat de Berkeley s’ha utilitzat una nova tècnica més potent que es basa en l’aprenentatge automàtic, amb ajuda la intel·ligència artificial, on s’han tornat a passar les dades del telescopi i es van descobrir unes altres 72 senyals.

La tècnica anterior no va veure els altres senyals però es van comprovar amb alguns mètodes que utilitzen les empreses tecnològiques d'internet per guanyar més resultats de visita i va funcionar.

El radiotelescopi de Green Bank, als Estats Units, reb numeroses senyals de ràdio de fora la Terra.
El radiotelescopi de Green Bank, als Estats Units, rep nombrosos senyals de ràdio de fora la Terra. | Arxiu

 

La misteriosa galàxia que envia les ràfegues de ràdio

Les ondes FRB 121102 surten d’una galàxia nana situada a 3000 milions d’anys llum de distancia a la Terra, però no es coneix qui o què les està emetent.

Hi ha moltes teories que intenten desxifrar el misteri de la font, una diu que es tractaria d’un exemple que existeix una civilització extraterrestre suficient avançada per desenvolupar la tecnologia ràdio.

Els científics han començat a aplicar la nova tècnica d’aprenentatge automàtic per estudiar millor les senyals que podrien arribar de més galàxies.