Manifestació independentista a la plaça de Sant Jaume de Barcelona (16/05/2021).

Més de 1.200 independentistes es manifesten a Barcelona i exigeixen un Govern ja

La mobilització s'ha fet a la plaça de Sant Jaume

L'ANC ha llençat aquest diumenge un 'ultimàtum' a ERC i JxCat. «Si ens aboqueu a unes noves eleccions o repetiu un Govern sense un pla per avançar, l'Assemblea no serà més al vostre costat», ha etzibat la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, davant una plaça de Sant Jaume plena de gom a gom. La convocatòria de l'ANC ha reunit més de 1.200 persones per exigir la formació d'un govern «nítidament» independentista, en consonància al 52% de vots obtinguts a les eleccions del 14-F. L'Assemblea ha lamentat que la societat civil «està més decebuda que mai» en veure que els partits independentistes «malbaraten» el resultat de fa tres mesos. «Hem perdut la paciència i la confiança», ha asseverat el vicepresident de l'ANC, David Fernández.

Entre constants crits «d'unitat» i de «ja n'hi ha prou», els assistents han ovacionat una ANC durament crítica amb la manca d'entesa entre Esquerra i JxCat. «Ho tenim tot per guanyar i, en canvi, estem més dividits i decebuts que mai, veient com els partits lluiten per les engrunes per tenir el poder autonòmic», ha assegurat Paluzie. La presidenta de l'ANC ha recordat que l'entitat va liderar fa nou anys l'esclat del moviment independentista, i ha apuntat que ha estat present a «una infinitat de reunions» amb les formacions polítiques «on s'ha perdut el temps escoltant diàlegs impossibles, referèndums pactats i amnisties que mai arribaran».

L'ANC, dura amb ERC i JxCat

Paluzie ha remarcat que l'Assemblea dona ara una «última oportunitat» als partits per a què es posin d'acord en la formació d'un nou Govern i validin el 52% de vots independentistes obtinguts a les eleccions. «Teniu un mandat democràtic sorgit de les urnes i és inexcusable: fer la independència aquesta legislatura», ha remarcat el vicepresident, David Fernández. El mateix Fernández ha lloat la resposta dels més de 1.200 assistents d'aquest diumenge a la protesta del centre de Barcelona, mentre ha recriminat que els líders polítics «sembla que s'han esborrat» de la lluita independentista. «Per la llibertat de Catalunya hem invertit temps i diners, hem perdut feines, clients i parelles, i ara hem perdut la paciència i la confiança!», ha exclamat, tot instant els partits a negociar «amb més concòrdia i menys retrets».

Des de l'ANC han advertit els líders d'ERC i JxCat que, si no tiren endavant un executiu sobiranista, «no els tremolarà el pols» i estaran disposats a endurir la mobilització ciutadana: «Podem estar darrere vostre, empenyent; podem estar al vostre costat, acompanyant; però també podem estar al davant, confrontant-nos, i això no és el que volem». En el marc d'aquest avís, Paluzie s'ha remuntat a la manifestació de l'11 de setembre del 2012, recordant que «va agafar tothom per sorpresa». Si finalment fracassen les negociacions entre republicans i post convergents, els ha assegurat que «tornarà a haver una onada creada des de les bases a la qual us haureu de sumar o bé se us emportarà per davant».

Prèviament als advertiments, l'ANC ha reunit representants de diverses entitats, així com la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona. Des del teixit associatiu, els participants han llegit un manifest per exigir l'acord d'ERC i JxCat, a qui han retret que fa quatre anys incomplissin les seves promeses electorals: «Ni va tornar el president Puigdemont, ni s'ha fet efectiva la república». Al seu torn, la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, ha reclamat la formació d'un Govern «decidit, cohesionat, fort i estable» per poder liderar la recuperació econòmica post-covid. Roca ha defensat que aquest executiu sigui independentista en base a diversos estudis que, assegura, avalen la viabilitat econòmica d'una Catalunya separada de l'estat espanyol.

Al mateix temps, ha insistit en fer efectiu el resultat del 52% de vots del 14-F. «Qui pretengui menystenir aquell resultat és perquè ens vol empetitir», ha criticat, tot recordant que «el 2017, els mateixos partits defensaven l'independentisme amb un 49% del suport». «Ara el 52% no els sembla prou. Potser és que mai en tindran prou?», ha lamentat.