Durant aquest matí de dissabte, s'han pogut viure arreu de Catalunya diverses manifestacions les quals defensen una ideologia diferent de l'independentisme. Per una banda, un centenar de membres del moviment 'Parlem' s'ha concentrat a la Plaça Sant Jaume dos anys després per reclamar diàleg als governs català i espanyol i trobar una sortida al conflicte polític.
Durant la concentració, en què s'han pogut sentir diverses consignes a favor de l'entesa com 'Parlin o dimiteixin', no ha comptat amb la presència de les principals figures polítiques, però s'hi ha pogut veure l'actual diputat del PSC, Ferran Pedret; l'exdiputada de Podem Carolina Bescansa i l'exdiputat de Catalunya Sí que es Pot Lluís Rabell. Segons un dels portaveus de 'Parlem', Alan Barroso, «el més important és demostrar que hi ha un espai de diàleg» i que «no està per la crispació».
Fracassa la manifestació convocada per 'Parlem-Hablemos' (plataforma del PSC-PSOE) a la plaça Sant Jaume de Barcelona.
Propugnen un "diàleg" sense diàleg ni dret a decidir, i no condemnen la violència i les salvatjades de la repressió policial.pic.twitter.com/fqqnOoed0v— Llibertat.cat (@Llibertatcat) October 26, 2019
Davant qui persisteix en incendiar la convivència, tornem a inundar els carrers. Aquest dissabte 26 d'octubre a les 12h a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, tothom de blanc per demostrar que som un país millor que els nostres governants. #Parlem? #Hablamos? pic.twitter.com/0lRQhoN4nE
— Hablamos? (@hablamos7O) October 21, 2019
«Estem tan cansats, que has d'estar a una banda o altra sí o sí»
«Hem de seure a dialogar, hem d'estar tranquils, no som cap partit, som gent normal que arriba un punt en què estem tan cansats de veure el que està passant, polarització, que has d'estar a una banda o altra sí o sí», ha lamentat Barroso en declaracions als mitjans.
El col·lectiu va sorgir a la tardor del 2017, en el moment més àlgid del procés, i es va manifestar per rebutjar tant la declaració unilateral d'independència com la intervenció de l'autogovern i aleshores va aplegar 5.500 persones. Tot i això, després d'aquest acte va desaparèixer. Portaveus de la plataforma han justificat aquests dos anys d'absència pel fet que no disposen de la capacitat de mobilització ni amb la infraestructura d'entitats independentistes i constitucionalistes. «Som un moviment ciutadà, no podem permetre'ns un moviment continuat», ha argumentat Barroso.
Manifestació espanyolista a Girona, c/ Emili Grahit
com podeu veure és a petar!
pic.twitter.com/OTwOLav1NU— Anant Peldret (@Anantpeldret) October 26, 2019
300 assistents a la marxa de Girona
Per altra banda, un grup d'unionistes també s'ha manifestat pels carrers de Girona aquest matí. Unes 300 persones s'han manifestat pel centre de la capital gironina en una marxa que no ha registrat cap incident. Tot plegat, per reclamar la fi del procés independentista i en favor de la unitat d'Espanya.
Durant la marxa s'han escoltat càntics en contra de l'alcaldessa, Marta Madrenas (JuntsxCat), que consideren que no els representa. També s'ha demanat la presó per a Carles Puigdemont. Durant la manifestació també s'ha cantat l'himne vinculat a la Legió 'El novio de la muerte', i s'ha lloat la figura de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.
De fet, al final de la marxa a la Subdelegació del govern espanyol, els manifestants han saludat als agents que la custodiaven i han acabat cantant 'a por ellos' en referència als independentistes. En aquesta concentració també s'han pogut observar diversos manifestants els quals duien simbologies i també feien salutacions de caràcter nazi.
Manifestants espanyolistes a #Girona (encapçalats per destacats neonazis) confraternitzen amb la policia espanyola.
"Atado y bien atado" pic.twitter.com/d7daCGI304— Llibertat.cat (@Llibertatcat) October 26, 2019
Tatuatges i salutacions nazis a la manifestació unionista de Girona pic.twitter.com/RJpNJHzQio
— Maria Garcia (@MariutGarcia) October 26, 2019