Tarragona ha respost a la crida feta per entitats veïnals, sindicats i associacions i ha sortit massivament al carrer per demanar a la indústria química i a les administracions «Més seguretat, més informació i més coordinació». Unes tres mil persones, segons els organitzadors, s’han manifestat pels carrers de Tarragona per reivindicar la seva voluntat de mantenir els vincles amb les químiques, però no a qualsevol preu.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
La manifestació de Tarragona ha posat punt final a la jornada de vaga convocada a la indústria química durant aquest 19 de febrer. A dos quarts de sis de la tarda sortien cap a Torreforta dues marxes des de Bonavista i la Floresta, per tal de donar inici a la manifestació des dels barris de Ponent. Emotiu minut de silenci en record de les tres víctimes mortals de l'explosió d'IQOXE a la plaça del Tarragonès, a tocar de la plaça Garcia Lorca, on fa un mes i cinc dies moria Sergio Millán, a conseqüència de l'impacte d'una planxa procedent de la planta de la Canonja.
Minut de silenci a Torreforta
Poc després de les sis de la tarda, la marxa ha sortit de Torreforta i ha enfilat l'N-340 en direcció avinguda Roma. Líders veïnals, jubilats de la química, representants polítics i veïns, marxant junts amb un sentiment comú. No és una manifestació contra la indústria química. Saben de la importància que té. Alguns hi treballen, altres hi tenen familiars vinculats. Volen la química, però no a qualsevol preu. La pancarta que presideix la marxa ho diu clar: «Volem seguretat, informació i coordinació». Durant el trajecte cap al centre de la ciutat, càntics diversos com «On està la seguretat?», «On estan les sirenes? Les sirenes on estan?» o «Química que falla, química que mata».
?? MINUT A MINUT | Els veïns es concentren a #Torreforta i fan camí cap a l'AEQT abans de la gran manifestació https://t.co/k0CpD9IYNl#Tarragona#TGNDigitalpic.twitter.com/fW7iCu9Rsu
— TarragonaDigital (@TGNdigital) February 19, 2020
A la plaça Imperial Tarraco, poc després de les set, els manifestants arribats dels barris de Ponent han sumat els sindicats i manifestants reunits a la cèntrica plaça. També representants polítics de l'Ajuntament de Tarragona, encapçalats per l'alcalde Ricomà, així com de d'altres ajuntaments com Constantí, Vila-seca o la Canonja. Un cop s'han posat tots a lloc, la marxa ha iniciat el seu recorregut cap a la delegació del Govern de la Generalitat al carrer Sant Francesc, pujant Rambla Nova amunt. El pilot ha fet via per una de les artèries principals de la capital, ocupant un dels laterals i bona part de la coca central. Banderes dels sindicats i diverses pancartes amb lemes com «La Canonja diu prou», «Exigim més seguretat, volem respostes» o «Les sirenes per quan?».
Un dels assistents a la manifestació és Belisario Gómez, veí de Sant Salvador i jubilat de Bayer. Dos dels seus fills treballen a la indústria química i reclama «més seguretat i que puguem viure tranquils». Mateix sentiment té Francisco Rosillo, president de l'AVV La Granja, que assegura que «al barri hi ha intranquil·litat, sobretot quan hi ha sorolls a la nit». Per part de l'AVV Buenos Aires de Bonavista, Juan Benítez, creu que «hi havia hagut relaxació en tots els àmbits i aquesta manifestació d'avui és un toc d'atenció a les administracions i a les empreses».
Manifest unitari davant la delegació del Govern
Davant de la delegació del Govern de la Generalitat, els organitzadors de la marxa han pujat a l'escenari, des d'on els periodistes Carles Cortés i Laura Casas han estat els encarregats de llegir el manifest unitari. Aplaudiments dels assistents pel record a les víctimes mortals i els ferits, que s'han repetit en l'agraïment a la feina feta pels cossos de seguretat i serveis d'emergències. La petició dels signants és clara: volen que s'investigui què va passar i que es posin en marxa els mecanismes necessaris perquè no torni a passar.
?? MINUT A MINUT | A l'escenari del carrer Sant Francesc, davant de la subdelegació del @govern, Laura Casas i Carles Cortés llegeixen un manifest conjunt https://t.co/jpWnkd5xhp#TGNDigitalpic.twitter.com/Wq3aU1zXrR
— TarragonaDigital (@TGNdigital) February 19, 2020
Des de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), una de les organitzadores de la manifestació, el seu vicepresident, Miguel Cruz, ha fet una valoració «positiva, amb una bona assistència, omplint la Rambla Nova». El seu president, Alfonso López, ha volgut donar les gràcies als assistents, tot assegurant que «ha estat un èxit» i anunciant que «avui ha marcat un abans i un després, perquè continuarem lluitant per guanyar els pols a la Generalitat i a l'AEQT».
Acabada la lectura del manifest, els assistents han iniciat el camí de tornada a casa, amb el sentiment unànime que, aquesta vegada sí, ha arribat el moment de canviar la relació de Tarragona amb la indústria química.