Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020

La maniobra d'ERC que posa JxCat en un compromís a 2 mesos de les eleccions

La formació republicana va anunciar-ho aquest dijous a la tarda en un moviment clau a dos mesos de les eleccions
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu. | ACN

Després que aquest dijous, 10 de desembre, la Policia Nacional interrogués l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, la socialista Núria Marín, ERC ha fet una jugada clau que podria prendre molta rellevància en el context actual, de campanya per a les eleccions autonòmiques del proper 14 de febrer. Els republicans anunciaven que, si Marín no deixa la presidència de l'ens supramunicipal, presentaran una moció de censura.

La maniobra, però, no va dirigida ni a l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat ni al PSC. És una jugada que posa en un compromís clar a Junts per Catalunya. El juliol de 2019, a l'inici de la legislatura, JxCat, amb 7 diputats, va decidir donar suport als 16 diputats socialistes i formar govern a la Diputació, enlloc de donar suport als també 16 diputats que tenia ERC. El pacte, encara vigent, ha estat molt criticat des de les files republicanes, des d'on s'assenyala que la formació de Carles Puigdemont va decidir donar la Diputació als socialistes que a una altra força independentista.

La maniobra d'ERC que posa JxCat en un compromís

Ara, ERC presenta una moció de censura que, si només té el suport dels seus 16 diputats, no prosperarà. Per aproximar-se als 26 vots de la majoria absoluta, són claus els 7 diputats de JxCat, que formen govern amb el PSC. A escasses setmanes de les eleccions i en plena competició entre l'independentisme més abrandat de JxCat i el més pragmàtic d'ERC, la moció de censura obligarà JxCat a posicionar-se en una disjuntiva perversa: o bé donar suport a la moció a risc de ser expulsats del govern de la Diputació i quedar-se sense poder gestionar l'amplíssim pressupost de l'ens; o bé rebutjar-la i quedar en evidència davant l'electorat independentista per no sumar amb ERC i preferir fer-ho amb el PSC a setmanes dels comicis.

La jugada que va anunciar ERC aquest dijous, si s'acaba duent a terme, deixa en una clara posició de compromís a Junts per Catalunya a tocar d'unes eleccions autonòmiques on, segons totes les enquestes, es disputaria el primer lloc amb els republicans. I en aquest moment, qualsevol ficada de pota —sigui per la banda que sigui— pot fer decantar la balança.