El govern ja parla dels llocs on tocarà portar mascareta (tot i la vacuna)

Salvador Illa confessa que l'ús de la mascareta podria acompanyar-nos durant molt temps

Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
Salvador Illa confessa que la mascareta no desapareixerà d'un dia per l'altre | Àngel Ullate

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha estat convidat al programa d'entreteniment i humor 'Buenisimo Bien' de la 'Cadena SER'. En el programa, s'ha parlat sobre l'actualitat de la pandèmia a Espanya. En un moment de l'entrevista que ha mantingut amb Manuel Burque i Quique Peinado, el titular de Sanitat ha lloat l'actitud de la societat espanyola que, segons Illa, ha estat a l'altura del que requeria la situació tan complicada que estem vivint en aquest 2020.

«Jo crec que a tots ens ha sorprès el comportament que ha tingut la ciutadania espanyola, tant en la primera com en la segona onada», ha assenyalat Illa, admetent el gran esforç que han fet els ciutadans respectant les exigències del govern durant els mesos més durs del confinament, entre març i juny. «Generalment, la gent ha fet un exercici de responsabilitat molt gran quedant-se a casa i posant-se la mascareta. La gent ens ha donat una lliçó de responsabilitat», ha afegit el polític català, parlant amb un gran orgull dels ciutadans espanyols.

«Potser la mascareta no desapareix d'un dia per l'altre»

Durant la xerrada que han mantingut Manuel Burque i Quique Peinado amb el titular de Sanitat, també hi ha hagut temps per parlar de l'ús de la mascareta, que segons el ministre català podria seguir durant un temps indeterminat. «Potser no desapareix així d'un dia per l'altre. En alguns àmbits és útil i en altres societats, com en l'asiàtica, és una peça habitual», ha manifestat el ministre.

«Quan anem a un centre mèdic, per exemple, o llocs on hi hagi més probabilitats de contagi, possiblement haurem de portar sempre mascareta i no ens semblarà estrany. Fins i tot als nens, que l'estan portant i s'estan acostumant», ha afirmat Illa sobre l'ús de la mascareta.

Salvador Illa, sobre els desplaçaments dels «cercles pròxims» per Nadal

Un concepte que ha generat molta polèmica és el de «persona propera». Illa ha volgut tornar a explicar, a la seva manera, quina mena de persona s'entén com «persona propera». Illa ha dit que «es pot comprendre que pot haver-hi una persona amb la qual no tinguis afinitat familiar, entès en termes de família clàssica, i que estigui en una residència i tinguis molta amistat amb aquesta persona i no vulguis que passi sola les Festes de Nadal».

«No és el teu pare ni la teva tieta, però tens una relació molt estreta i vols estar amb ell. Això es permet. Es poden buscar tres potes al gat i es pot estirar el concepte, però crec que tots ho entenem. No volem que ningú estigui sol», ha dit Illa, molt conscienciat sobre la soledat que pateixen milers d'espanyols, pensant especialment en aquells d'edat avançada.

L'actitud de les farmacèutiques, segons Salvador Illa

En un moment donat, Salvador Illa ha variat el to de l'entrevista per referir-se a un tema que el preocupa especialment en relació amb les farmacèutiques. Illa ha fet una crítica oberta al responsable de la farmacèutica Pfizer, comentant que la indústria «s'ha guanyat a pols, en la majoria dels casos, la seva mala reputació».

D'altra banda, parlant de la pandèmia i el desenvolupament de les vacunes, s'ha mostrat més benèvol: «A Espanya m'han sorprès perquè han estat a l'altura gràcies també a l'Agència Espanyola del Medicament. Van veure que la societat espanyola no hauria acceptat un altre comportament», ha explicat el ministre.

Informa't més sobre el coronavirus

Un brot de coronavirus a una residència del Bages afecta 43 residents i 5 treballadors

Illa alerta que els tests d'anticossos de les farmàcies no són un «passaport de seguretat absoluta»

Les imatges del pont que disparen la por a una 3a onada de coronavirus


Comentaris

envia el comentari