Illa alerta que els tests d'anticossos de les farmàcies no són un «passaport de seguretat absoluta»

Paral·lelament, ha apel·lat de nou a la responsabilitat, assegurant que «no podem posar un policia en cada casa»

El ministre de Sanitat, Salvador Illa en una roda de premsa
El ministre de Sanitat ha assenyalat que no s'ha de pensar en noves restriccions de cara a Nadal | Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha alertat aquest dilluns, 7 de desembre, que els tests d'anticossos que es venen ja a les farmàcies no són un «passaport de seguretat absoluta» que permeti deixar de prendre mesures de prevenció contra la covid-19 en les trobades amb la família durant les festes.

En roda de premsa per presentar la campanya de Nadal contra el virus, el ministre ha recordat que si aquesta prova dona positiu, és necessari un PCR per confirmar el diagnòstic. Illa també ha advertit que si l'evolució de les dades no és bona, es poden endurir les mesures dictades per Nadal, que ara passen per reunions de 10 persones amb permís per viatjar per visitar familiars.

Illa ha instat a «no pensar en noves mesures» de restriccions de cara a Nadal a Espanya perquè entén que les actuals «ja són molt dràstiques», incloent-hi la prohibició de desplaçaments entre comunitats excepte familiars i afins.

«Les mesures ja són molt dràstiques, no sé si som conscients que acordem no moure'ns de la nostra comunitat autònoma. Encara que sempre hi ha la possibilitat que, si les coses no evolucionen de la forma que esperem, s'endureixin les mesures, avui m'agradaria posar èmfasis a complir les mesures acordades en lloc de pensar en noves mesures», ha assenyalat el ministre durant la presentació de la campanya de Nadal contra la pandèmia.

Illa ha apel·lat de nou a la responsabilitat: «No podem posar un policia en cada casa». A més, ha reiterat que les actuals mesures ja estan «ajustades a realitat i sobretot amb l'objectiu de no dilapidar el que s'ha aconseguit amb tant d'esforç en la segona onada».

«La pandèmia ha obligat a canviar molts hàbits i provocarà que aquest Nadal sigui diferent: hi haurà Nadal, clar que sí, però la celebrarem de manera diferent», ha reiterat.

El ministre ha reconegut que l'evolució de la pandèmia està sent «favorable» en les últimes setmanes, però encara s'està «molt lluny del que es vol arribar» —ha recordat la xifra de 25 casos per cada 100.000 habitants—. «Per això ara demanem extremar les mesures de precaució i també al valor de la solidaritat: el que fem afecta a la resta de ciutadans», ha destacat.

En qualsevol cas, Illa ha insistit que les recomanacions sanitàries apunten al fet que «com més es restringeixin els contactes moltíssim millor» i ha explicat l'excepció de familiars i afins. «Tothom sap que un afí és una persona amb vinculació afectiva important», ha indicat.

Vacunació i tests a farmàcies

Respecte a la vacunació, s'ha mostrat «segur» que la població espanyola tindrà una resposta «molt positiva». «És una vacuna voluntària, ningú estarà obligat, però compta amb la garantia europea que és de les més estrictes i, quan s'autoritzin, són sense cap lloc a dubtes segurs», ha defensat.

Illa ha reconegut que serà «clau explicar bé» aquesta informació a la ciutadania i ha avançat que hi haurà un pla de comunicació en el futur per a la ciutadania. També ha recalcat la vacunació dels sanitaris dins d'aquests primers grups i que comptaran amb un pla informatiu previ perquè «són els que l'administraran i han de tenir informació en primer lloc».

«Anem explicar-li la veritat a la gent, que les vacunes han salvat vides i aquesta també ho farà. Si ara s'ha anat de pressa és perquè s'han posat molts recursos i s'han superposat fases d'autorització, però no a costa de sacrificar ni un mil·límetre de seguretat», ha destacat el ministre de Sanitat.

Illa ha explicat a més que estan estudiant aquests dies la petició de realització de test d'antígens en farmàcies i s'ha demanat informes a les direccions generals i als àmbits del Ministeri «concernits» per a prendre una decisió. «Espero tenir informació en el curs d'aquests primers dies i prendre una decisió aquesta setmana si és possible», ha avançat.


Comentaris

envia el comentari