El pont de la Constitució ha preocupat a molts epidemiòlegs. El dia festiu, l'esperit de Nadal i les llums nadalenques van provocar la sortida massiva de gran part de la població en plena pandèmia, però les imatges que s'han pogut veure durant aquests últims dies festius, no tindran bons resultats.
Com si la Covid-19 ja no existís, s'han pogut veure aglomeracions de gent en els principals carrers de les ciutats. Per altra banda, hi ha gent que ha decidit sortir a la natura per sentir els primers flocs de neu, com al Port de Navacerrada (Madrid), on les interminables cues van concentrar centenars de madrilenys.
La tercera onada és inevitable
Posant com a exemple el que ha passat durant aquests dies de pont, i donant un cop de vista enrere, els epidemiòlegs tenen clar que la tercera onada és inevitable. Potser el fet d'estar mesos convivint amb les restriccions ha provocat que part de la població s'hagi relaxat i no es prengui seriosament que encara estem en plena segona onada. Un error que ja es va cometre a la primavera i que va provocar un augment de contagis i morts a l'estiu.
En aquests dies de pont, la Policia Municipal de la Comunitat de Madrid va haver de restringir l'accés a un dels principals carrers de la capital per la gran quantitat de gent que transitava. Malgrat els esforços per evitar aglomeracions, els madrilenys se les han enginyat per accedir a la Puerta del Sol. La mateixa situació s'ha viscut a Barcelona, on la Rambla, el Passeig de Gràcia o la rambla de Catalunya han estat l'epicentre de les aglomeracions de barcelonins. «No pots caminar sense pegar-te amb la gent», s'han queixat alguns.
Molts madrilenys han volgut anar al Port de Navacerrada, col·lapsant la carretera i fins i tot provocant accidents: «Si us plau, feu cas a aquestes recomanacions i evitarem situacions complicades i fins i tot accidents. Ahir vaig estar tres hores per tornar a casa després de treballar... La majoria de cotxes donant tombs per no portar les cadenes o les rodes d'hivern», ha manifestat un usuari a Twitter.
Els epidemiòlegs adverteixen el perill de les aglomeracions
Per als experts, aquests comportaments irresponsables suposen un alt risc, ja que faciliten la propagació del virus. «Ha passat al carrer Preciados, al Passeig de Gràcia... Si tenim a la gent amuntegada, el risc augmenta. Cal sortir, però que no surtin tots a les mateixes hores. A primera hora del matí, al migdia, és tenir sentit comú», explica l'epidemiòleg Joan Caylá.
Encara no hem entrat de ple en les celebracions de Nadal, però tot apunta que, si seguim movent-nos com si no passés res, al gener patirem les conseqüències. Per a Caylá, la responsabilitat resideix en els ciutadans, però també en els polítics per anteposar l'economia i no evitar que les ciutats es col·lapsin.
«Ho fan sota el pretext d'ajudar l'economia, però les seves paraules poden ser molt perilloses per a la societat. Ens hem oblidat de les morts i ja ningú fa cas. És increïble que en un país desenvolupat com Espanya, tinguem 200 morts de mitjana. Si la gent no compleix les mesures, a partir de Reis podria augmentar molt aquesta xifra», sentencia l'epidemiòleg.
Informa't més sobre el coronavirus:
- Pas gegant per reduir els efectes del coronavirus en la població de risc
- Sanitat notifica 17.681 nous casos positius de coronavirus i 394 defuncions
- Tornen a trobar restes de coronavirus en menjar congelat a la Xina