Tornen a trobar restes de coronavirus en menjar congelat a la Xina

El gegant asiàtic endureix la normativa dels productes importats

Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid
La Xina torna a detectar traces de coronavirus en carn congelada importada | Europa Press

Wuhan, la ciutat xinesa epicentre de la pandèmia, continua posant cèrcol a la Covid-19. Un any després que el virus comencés a expandir-se pel continent asiàtic, en l'actualitat Wuhan ha recuperat gairebé tota la normalitat, no comptabilitzant cap cas des del mes de maig passat.

Gran part d'aquesta recuperació resideix en el control que la ciutat ha posat per a frenar el virus. Tots els seus ciutadans van ser sotmesos a proves PCR donant negatiu, i avui dia la mascareta ha deixat de ser obligatòria, encara que encara hi ha part de la població que l'usa per precaució.

Control exhaustiu als productes importats

Una altra de les mesures que Wuhan ha realitzat per a detectar el coronavirus ha estat l'examen exhaustiu als productes que venen d'altres països. D'aquesta manera, les autoritats sanitàries han detectat restes de coronavirus en productes congelats importats. Vàries han estat les ocasions en què ha saltat l'alarma i una vegada més, la Xina torna a registrar traces del virus en embalatges provinents, aquesta vegada, de l'Uruguai i el Brasil.

En concret es tracta de paquets que contenien porc congelat brasiler i vedella congelada uruguaiana. Després de l'examen amb àcid nucleic que va tenir lloc el passat 5 de desembre, les proves realitzades van donar positiu en coronavirus, tal com va informar la comissió sanitària encarregada del control mitjançant un comunicat.

L'empresa Sea Aliments va ser l'encarregada de la importació del porc congelat on es van detectar restes del virus. En un primer moment la mercaderia va arribar a Shanghái el passat 28 de juny, i un mes després va arribar a Wuhan. Respecte a la vedella uruguaiana, l'empresa encarregada va ser Breeders and Packers de l'Uruguai, arribant primer a Malàisia i després a la ciutat xinesa de Tianjin, on va romandre emmagatzemada.

És la primera vegada que es detecta restes de coronavirus en carn procedent de l'Uruguai, i com a conseqüència s'ha impedit que la carn afectada es posi a la venda, i tots els transportistes que han estat en contacte amb la mercaderia han estat sotmesos a control, donant negatiu.

L'Uruguai es defensa

Com era d'esperar, la imatge de l'Uruguai ha quedat greument afectada després d'haver-se trobat restes del virus en un dels seus productes, i des de l'Ambaixada de l'Uruguai a la Xina han volgut aclarir que el lot on s'han trobat traces de coronavirus es va empaquetar l'any 2019 i va arribar a la Xina mesos abans que l'Uruguai registrés els primers contagis, pel que la presència del virus es deu al «maneig dels dipòsits i no de l'origen».

Des del país llatinoamericà defensen la seguretat sanitària en els seus productes i lamenten que això posi en escac l'activitat empresarial de l'Uruguai: «Està en joc la imatge dels productes uruguaians. És molt irresponsable pretendre imputar responsabilitats a l'Uruguai. El més probable és que es tracti d'un cas de contaminació creuada» expliquen fonts de l'Ambaixada de l'Uruguai.

La Xina posa en qüestió els productes llatinoamericans

En el que portem de pandèmia, el gegant asiàtic ha trobat nombrosos casos de productes congelats provinents d'altres països amb traces del virus. La majoria d'ells tenen el seu origen a Llatinoamèrica, pel que Pequín ha decidit endurir la normativa en la importació de productes congelats.

El mes de novembre passat, es van registrar 25 casos de productes congelats de pescat equatorià, indi i indonesi, carn brasilera, a més de mercaderia l'origen de la qual era Alemanya, Rússia i els Països Baixos. Tots ells van donar positiu en coronavirus després de les inspeccions realitzades per la Xina.

La manipulació d'aquesta mena de mercaderies contaminades van ser l'origen d'un petit brot que va tenir lloc a la ciutat xinesa de Qingdao, quan dos estibadors del port van estar en contacte amb els productes. La Comissió Nacional de Salut de la Xina ha comunicat tres contagis locals i dotze importats.


Comentaris

envia el comentari