Un respectat doctor català ho té clar: calen més controls policials

«Un excés de prudència seria millor que relaxar-se», assegura l'expert

El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla
Antoni Trilla creu que els desplaçaments només es reduiran si imposen més controls policials | LleidaDiari.cat

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha demanat més implicació policial per evitar una tercera onada de coronavirus. Segons l’expert sanitari, part de la població encara continua trencant les normes i saltant-se les restriccions i això només s’aturarà si hi ha sancions pel mig.

En una entrevista al canal TVE, Antoni Trilla assegura que «l'administració ha de cridar l'atenció i sancionar, és una tasca clara que tenen perquè si no, els ciutadans tenen la sensació de ser el 'tonto' de la pel·lícula». L’expert opina que la mera existència de controls policials farien que els desplaçaments descendissin en gran part: «Es pot fer més visible la Guàrdia Urbana i els Mossos per cridar l'atenció».

Trilla demana més intervenció policial

A tan sols un parell de setmanes de l’arribada de les festes de Nadal, la situació a Catalunya continua sent una incògnita. Si bé el pla de desescalada va haver d’aturar-se en sec per la pujada descontrolada de la velocitat de propagació, ara sembla que aquests canvis podrien aplicar-se a les dates assenyalades.

Mentre des del Govern asseguraven que la majoria de restriccions de les festes no canviarien encara que la pandèmia evolucionés desfavorablement, sembla que ara han de canviar la seva tàctica.

Experts com la investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, Clara Prats, han confessat que s’esperava que la velocitat de contagi augmentés, però ho ha fet molt més ràpid de l’esperat. Així, concorda amb Antoni Trilla i opina que les decisions haurien d’aprovar-se una setmana abans de Nadal per saber totalment com estan les dades epidemiològiques al territori català.

«Potser no passarem de fase o tornarem enrere i s'haurà de valorar uns dies abans de Nadal», afirma Trilla. «No hem baixat com podíem, alguns paràmetres diuen que pugem. Fem una reflexió personal, val més ser prudents i deixar-ho pel Nadal següent, un excés de prudència seria millor que relaxar-se».

L'expert parla sobre les vacunes que arribaran l'any vinent

Un dels motius de la relaxació de part de la població és l’arribada de les vacunes. Amb la certesa que el pròxim mes de gener es començarà a vacunar a la població espanyola, alguns pensen que el pitjor ja ha passat. Altres, en canvi, ignoren la vacuna perquè no se la voldran posar per diversos motius. En aquest context, Antoni Trilla fa una crida a la responsabilitat personal a l’hora de vacunar-se: «Podem tenir la paradoxa de tenir una vacuna que funcioni i no se la posi una part important de la població».

Segons opina, no té cap dubte que els alts càrrecs i aquelles persones que han de realitzar-se PCRs cada pocs dies es posaran la vacuna, però afirma que això no serà suficient: «No només els polítics, els restauradors, artistes i futbolistes haurien de sortir a vacunar-se i dir jo em vacuno perquè no em vull fer una PCR cada dos o tres dies de partit. Això no arrenca si no tenim un alt percentatge de gent immunitzada». Aquest percentatge, segons l’expert, seria d’un 50% de la població l’any 2021, tot i que altres països es decanten per fixar l’objectiu de població immunitzada en el 70%. «En un any, durant el 2021, s'hauria de vacunar el 50% de la població espanyola. Seria la campanya més exitosa de la història de la vacunació, és impossible logísticament vacunar a tothom», informa Antoni Trilla. 


Comentaris

envia el comentari