Un agent dels Mossos d'Esquadra durant un control a la sortida d'un peatge

Puc sortir del meu municipi aquest dimarts, 8 de desembre?

Aquest 7 i 8 de desembre molts es pregunten si es mantenen les restriccions de cap de setmana

Aquest pont de la Puríssima està sent el més atípic que es recorda. Amb les imposicions de restriccions de mobilitat els caps de setmana, molts es pregunten si aquestes normes s’apliquen també en aquests dies de festa.

La velocitat de contagi del coronavirus ha augmentat considerablement i la desescalada ha hagut de ser aturada. Els confinaments municipals es mantenen els caps de setmana, però no s’aplicaran durant aquest pont, ja que han acabat aquest dilluns a les sis del matí. 

Quines restriccions de mobilitat existeixen per a aquest Pont?

Així, aquest 7 i 8 de desembre la circulació és totalment lliure a Catalunya i no hi haurà cap restricció de mobilitat al Principat. Per altra banda, sí que es continuarà respectant el toc de queda a les 22.00 hores. Pel que fa al confinament perimetral de Catalunya, segueix actiu, i la mobilitat només es permet en el territori català.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va reconèixer que des del Govern tenien planejat que moltes persones incomplirien les restriccions de cap de setmana. Aquest dijous, abans del Pont, centenars de vehicles van congestionar les carreteres que sortien de les ciutats principals. Sàmper va reconèixer que no podien fer res per a evitar aquests desplaçaments, però va demanar especial responsabilitat i, a més, es va mostrar confiat que almenys aquestes persones compleixin les restriccions perimetrals al municipi de destí.

Quina és la situació a altres comunitats?

En comparació amb les decisions d’altres governs autonòmics, Catalunya queda endarrerida respecte al control dels desplaçaments durant el Pont de la Puríssima. Pel que fa a les illes Balears, el seu govern ha optat per avançar-se als desplaçaments i ha acceptat que no podran detenir aquells que vulguin visitar els familiars a la península. Així, el govern balear ha impulsat una campanya perquè es faci un PCR a l’hora d’arribar a les illes. La campanya serà efectiva fins al 9 de desembre i tot aquell qui vulgui pot fer-se la prova de manera gratuïta.

Un altre exemple és el País Valencià, que ja va confirmar que el confinament perimetral s’allargaria fins al 15 de gener. Des d’un primer moment es va apostar per començar la desescalada al 9 de desembre, decisió presa per evitar els màxims desplaçaments possibles durant aquests dies de vacances. En similitud a Catalunya, els únics dies que estarà permesa la circulació per visitar familiars seran els dies 23, 24, 25 i 31 de desembre i 1 de gener.