Robert Manrique

Manrique sobre el 17-A: «Les víctimes tenen dubtes i volen depurar responsabilitats»

L'assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme qüestiona l'actuació de l'Estat Espanyol després de la informació revelada per 'Público'

Després de les informacions revelades per 'Público' sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils el 17-A, es comencen a qüestionar les actuacions del CNI i de l'Estat Espanyol. «Si ara es demostra que hi ha hagut gent controlada i han acabat cometent els atemptats, alguna errada hi ha hagut i algú haurà de donar la cara», assegura Robert Manrique, assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme (UAVAT) i víctima de l'atemptat d'Hipercor el 1987.

El Congrés va rebutjar la comissió d'investigació dels atemptats

Amb la informació desvelada per 'Público', Manrique es pregunta «per què el Congrés va aturar la demanda d'una comissió d'investigació» i que «si no saben res, que ho diguin». A més, lamenta que a la comissió d'investigació sobre els atemptats feta al Parlament «els responsables de l'Estat no hi van venir. Què els costa?».

Com a víctima de l'atemptat d'Hipercor, Manrique recorda que va ser «l'únic atemptat a Espanya en què l'Estat va ser condemnat per responsable civil subsidiari pel mal funcionament de les forces i cossos de seguretat». Ara, amb el presumpte control als jihadistes que havia dut a terme l'Estat , «hi ha persones que volen filar més prim i tenir més dades per contrastar-les amb la interlocutòria per si se'ls hagués escapat alguna cosa».

Mosaic de Miró a la Rambla amb flors i espelmes en honor a les víctimes de l'atemptat del 17-A
Homenatge a les víctimes de l'atemptat de Barcelona el 17-A | CatalunyaDiari.cat

La UAVAT està més demandada des que es van publicar les informacions

Els suposats coneixements que tenia el CNI abans que es perpetrés l'atemptat ha provocat que «hi hagi qui es pregunti si s'hauria pogut evitar». Com més s'alimenten els dubtes, més víctimes acudeixen a la UAVAT que, segons Manrique, «s'han multiplicat el nombre de trucades per demanar-nos informació o còpies de la interlocutòria de processament».

Subratlla que, el Govern Espanyol, «no dóna informació i no reconeix algunes de les víctimes de l'atemptat», fet que podria provocar que «algunes d'aquestes persones poden desenvolupar seqüeles psicològiques que el Ministeri nega». Afegeix que les dades plasmen que «hi va haver 29 ferits a Alcanar, 126 a la Rambla, 3 en l'assassinat de Pau Pérez i 12 més a Cambrils que hem acabat localitzant nosaltres».

També et pot interessar...