Mansió Winchester: la trampa d’ànimes

A la ciutat nord-americana de San José hi ha una mansió que guarda els més foscos secrets

Les llars haurien de ser santuaris, llocs on tornar a la tranquil·litat després d’un dia llarg i dur. Un punt de referència on trobar tot el que estimem.

Per desgràcia no és sempre així. En alguns casos les cases es transformen en un infern on viuen els pitjors malsons. No són poques les cases titllades com a encantades  repartides per tot el món.

Avui us portem la que podria ser una de les més repletes d’enigmes i, sens dubte, la casa encantada més estranya del món. Benvinguts a la Mansió Winchester.

De les camises als rifles

Tot va començar amb Oliver Winchester, propietari d’una empresa de manufactura de camises. Amb gran visió pels negocis, Oliver va comprar una empresa d’armament que havia fet fallida. Aquest acte canviaria la història.

 

Els rifles de repetició per palanca Winchester són un símbol d'una època dels Estats Units
Els rifles de repetició per palanca Winchester són un símbol d'una època dels Estats Units | Cedida

 

L’empresa va passar a mans del seu fill, William Wirt Winchester, qui posaria el nom familiar a l'empresa i firmaria importants contractes amb l’exèrcit. Això el va transformar en un dels homes més rics del país.

Però com bé diu la dita, els diners no fan la felicitat, i per això William trobà la joia en el seu matrimoni amb Sarah Lockwood Pardee.

La noia de New Haven

Sarah des de petita cridava l’atenció. Era intel·ligent, era bella  i tenia un carisma extraordinari. Al ser d’una família benestant va poder gaudir d’una bona educació. Podia parlar bastants idiomes amb fluïdesa i tenia una gran habilitat musical.

 

Sarah Winchester tenia una gran habilitat amb el piano, que diuen que va tocar fins als seus últims dies.
Sarah Winchester tenia una gran habilitat amb el piano, que diuen que va tocar fins als seus últims dies | Cedida

 

Tot i tenir molts pretendents, al final la seva família escollí per ella. El seu  matrimoni amb William Winchester, però, no fou una desgràcia. Almenys no al principi.

Pocs anys després de convertir-se en Sarah Winchester, va néixer la primera i única filla del matrimoni, Annie. Però la petita, després d’un mes patint una terrible malaltia, morí als braços de la seva mare.

 

Davant la mort dels seus ésser estimats, Sarah Winchester es va iniciar en l'espiritisme amb rituals no massa efectius
Davant la mort dels seus éssers estimats, Sarah Winchester es va iniciar en l'espiritisme amb rituals no massa efectius | Cedida

 

El cop fou tan fort que Sarah es vestiria de dol per sempre més i entraria en una forta depressió. Anys després el seu espòs també moriria de tuberculosis, fent que les coses encara fossin més difícils per a ella.

Buscant calma

Per si el dolor no fos suficient, estranys fenòmens tenien lloc al seu voltant. Veia ombres a casa seva i sentia inexplicables sorolls.

Per trobar una mica de calma va anar a la recerca dels millors espiritistes de l’època. Tots l’hi deien el mateix: ‘el teu marit està al teu costat, protegint-te’. Però un d’ells no estava d’acord.

 

L'Espiritisme va ser una corrent molt important i popular durant el segle XIX
L'Espiritisme va ser un corrent molt important i popular durant el segle XIX | Cedida

 

En una de les seves visites, un mèdium li assegurà que estava maleïda. Tots els éssers morts per les armes Winchester la turmentarien per sempre. L’única solució era fugir cap a l'oest.

Sarah així ho va fer, i després de molt viatjar, el 1884 trobà el seu nou emplaçament en el poble de San José, a Califòrnia.

L’atrapa-ànimes

Sarah Winchester es va fixar en una casa en construcció rodejada d’un gran terreny. Ja tenia propietaris, però no va ser un problema davant l’oferta de la milionària heretera.

A partir d’aleshores començarien les reformes de la Mansió Winchester. Una llar que estaria en perpètua construcció durant 38 anys.

 

A la Mansió Winchester no es van aturar les obres, de dia i de nit, durant 38 anys
A la Mansió Winchester no es van aturar les obres, de dia i de nit, durant 38 anys | Cedida

 

La senyora Winchester no tenia coneixements d’arquitectura, però això no va suposar un problema perquè fes els plànols de la casa. Una casa que, per a molts no tenia sentit.

Dia a dia, es construïen noves sales, escales, habitacions i banys. Algunes portes i escales no conduïen a enlloc, altres a caigudes d’uns quants metres d’alçada. Els mateixos obrers necessitaven mapes per moure’s per la casa.

 

A més a més, la feina no s’aturava mai. Les 24 hores del dia hi havia treballadors serrant, afegint parets i traient-ne d’altres.

 

La idea de Sarah era crear una casa que atrapés les ànimes que la perseguien
La idea de Sarah era crear una casa que atrapés les ànimes que la perseguien | Cedida

 

Els rumors van començar a córrer per San Diego, però la idea més estesa era que Sarah Winchester s’havia tornat boja. La realitat era molt diferent: el que feia aquesta brillant dona era una trampa per a esperits.

Es diu que com no podia evitar la maledicció, havia decidit atrapar totes les ànimes que la buscaven per turmentar-la. Així, tots els passadissos i habitacions sense sortida impedirien a les entitats sortir de la mansió.

L’herència dels Winchester

Sarah Winchester morí plàcidament el 1922, a l’edat de 83 anys. Aquell va ser el moment en què  la Mansió Winchester es va silenciar per sempre, aturant finalment la seva construcció.

Avui en dia la Mansió Winchester és Patrimoni Històric de Califòrnia i s’utilitza com a atracció turística. Els afortunats que la puguin visitar podran gaudir d’un dels seus múltiples tours.

 

La història s'ha fet tan popular que fins i tot aquest 2018 s'ha estrenat una pel·lícula sobre la mansió
La història s'ha fet tan popular que fins i tot aquest 2018 s'ha estrenat una pel·lícula sobre la mansió | Youtube

 

La casa està plena de curiositats. A més a més de les portes i escales que no porten enlloc, hi ha diverses portes i passadissos secrets. Això, juntament amb el seu laberíntic disseny, ha fet difícil el càlcul de les habitacions, que ronda les 160.

Algunes de les obsessions de Sarah també estan reflectides en la Mansió.  El número 13 apareix a tot arreu. Les finestres tenen 13 panells de vidre, l’hivernacle té 13 cúpules i hi ha 13 banys, el més gran dels quals té 13 finestres.

Sens dubte l’herència Winchester va deixar alguna cosa més que diners. Molts diuen que la maledicció es va acabar amb Sarah i el sacrifici que va realitzar construint la Mansió. Potser l'única manera de saber-ho del cert és fer-hi una visita.