Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'un metge i maquillatge

El maquillatge que Sanitat demana no usar i està retirant-lo de Catalunya

Aquest producte cosmètic infantil conté colorants no permesos

Els productes estan sotmesos a estudis constants. Ja no només parlem d'organismes o de laboratoris que s'encarreguin de confirmar-ne la qualitat i el bon estat. Els mateixos clients poden reportar els problemes que els pot comportar l'ús o el consum d'alguns.

Per això mateix, un cop detectat algun problema, és comú veure com el Ministeri de Sanitat emet una comunicació en què s'alerta del problema. Normalment, es recomana deixar d'utilitzar o consumir el producte en qüestió. Per fer-ho, s'indica concretament de quin es tracta i el lot en què hi ha hagut un error.

Recentment, s'ha donat un cas nou que ha fet que un article de maquillatge hagi de ser retirat de la venda. Facua-Consumidors en Acció s'ha fet ressò de la decisió que ha pres l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat.

En concret, aquesta agència ha ordenat que es retirin tots els lots del maquillatge per a nens Martinelia Unicorn Are Real. El problema és que inclouen components que no estan permesos per la normativa europea. A més, cap d'aquests s'especifica a la llista d'ingredients.

Muntatge amb la pica d'un bany de fons i l'estoig de maquillatge 'Unicorns are real' de la marca Martinelia
Ordenen la retirada de l'estoig de maquillatge 'Unicorns are real' de Martinelia | Pexels, FACUA

Un estoig de maquillatge, el culpable

L'estoig de maquillatge infantil Martinelia Unicorn Are Real ha estat el protagonista d'aquesta retirada del mercat. Perquè et fixis, en cas que el tinguis a casa teva, és el que té la referència PS//MCH-CM 810/2023. Com t'acabem de dir, conté ingredients prohibits en els productes cosmètics a Europa que, a més, no estan declarats.

Aquarius Cosmetic SLU és el fabricant que es troba darrere de la seva elaboració. El problema rau en la utilització de diferents colorants que no són aptes per a la fabricació de cosmètics. La normativa europea no els permet per les propietats carcinògenes.

La presència d'aquests components són els que no compleixen el Reglament (CE) 1223/2009 sobre els productes cosmètics. Per això, Facua ha volgut advertir els consumidors que hagin pogut adquirir aquest article. A més, el fet que sigui un producte per a nens fa que sigui encara més important.

El Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris de Catalunya ha estat qui s'ha adonat del risc que suposava aquest article. Tot seguit, ha alertat el Ministeri de Sanitat. Aquest, mitjançant l'AEMPS, ha decidit cessar la comercialització i retirar del mercat totes les unitats existents d'aquest cosmètic.

Colorants prohibits en labials i ombres

Són diferents colorants que no estan permesos els que s'han trobat tant a les ombres d'ulls com als bàlsams labials. Aquests suposen un risc per a la salut i per això s'han prohibit. En total, són cinc els que s'han trobat.

En primer lloc, hi ha el CI 45170, un colorant violeta, que és present en els bàlsams labials i que rep el nom de Rodamina B. La tartrazina, també coneguda com a CI 19140, és el colorant groc que s'ha trobat en les ombres, però no és l'únic. També contenen CI 42090, un colorant blau brillant, CI 15850 i CI 15865, de to vermell.

Des de Facua-Consumidors en Acció han volgut donar alguns consells per saber com actuar. El primer pas és acudir al lloc on s'ha adquirit per procedir a la devolució i la recuperació de l'import pagat. És una obligació per part de l'establiment.

D'una altra banda, també volen advertir que, en cas que hagin vist que ha causat algun problema a la persona que l'ha fet servir, s'acudeixi el metge. No deixen de ser components que no estan recomanats per ser utilitzats com a cosmètics, per la qual cosa pot tenir lloc aquesta circumstància.