Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge factura llum amb bitllets i monedes euro

Avís contundent a la gent que té domiciliat el rebut de la llum: evita problemes

Això és el que pots fer si creus que l'import d'un rebut és incorrecte

Tornar un rebut és un dret de qualsevol consumidor a Catalunya. En el cas concret del rebut de la llum, això és una cosa que també es pot dur a terme de manera senzilla des del banc. Sobretot gràcies a la digitalització del sector.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!

De vegades, es pot tornar un rebut si no estàs d'acord amb el cobrament. Això pot ser perquè no s'hauria d'haver efectuat o perquè l'import que t'han cobrat no sigui el que devia.

No obstant això, també cal tenir en compte les possibles conseqüències negatives que aquest acte pot comportar. Entre elles, destaquen problemes com el tall de subministrament o el que incloguin el consumidor en un procés de reclamació o en una llista de morosos.

Requisit per tornar un rebut domiciliat

Tots els consumidors tenen el dret de sol·licitar la devolució de qualsevol rebut domiciliat. Tot i això, perquè no t'enfrontis a conseqüències negatives, has de tenir en compte certs requisits.

Muntatge d´un senyor mirant cartes i una rodona amb bitllets d´euro
Els consumidors tenen dret a sol·licitar la devolució de qualsevol rebut, però hi pot haver diversos riscos | Getty Images Signature

En primer lloc, el consumidor ha d'haver autoritzat el rebut de forma prèvia. Així mateix, també ha d'indicar la causa de la devolució de forma transparent.

A quins riscos et pots enfrontar quan tornes un rebut?

Per part seva, cal destacar que la devolució d'un rebut domiciliat pot tenir conseqüències per al consumidor. Conèixer-les és imprescindible per no enfrontar-se a problemes indesitjats.

D'una banda, el consumidor es pot enfrontar a un tall del subministrament degut a aquesta devolució. Així mateix, la companyia de subministraments pot començar un procés de reclamació contra el consumidor pel mateix import del rebut que aquest ha tornat.

Els riscos poden canviar segons la companyia

En aquest sentit, cal destacar que els riscos poden canviar depenent de la companyia de subministraments. En certs casos, l'empresa pot tallar el subministrament immediatament.

De manera general, però, solen donar un termini d'un cert temps. Aquest termini l'ofereixen, bé per regularitzar la situació, o bé perquè el consumidor pugui explicar les causes de la devolució.

Per tot això, tot i que tornar els rebuts és un dret, també cal pensar en els riscos que hi estan associats. Per evitar problemes, el millor és indicar les raons de manera clara i parlar amb la companyia de subministraments per explicar qualsevol inconvenient.

Com evitar aquests riscos?

En cas que vulguis evitar els riscos de tornar els teus rebuts domiciliats, el millor és que tinguis en compte dos consells clau:

  • Explicar la causa: indica immediatament la raó de la devolució de forma clara per evitar conflictes.
  • Comunicació: contacta amb l'empresa de subministrament de manera directa per poder explicar la situació.

Dona preocupada amb el fons duna persona fent números amb la calculadora
Per evitar problemes, contacta com més aviat millor amb la teva companyia de subministraments | Pexels, DragonImages

Pots exercir el teu dret a tornar el rebut

En cas que t'hagi arribat un rebut al teu compte bancari amb un import que no reconeixes o que creus que pot no ser correcte, estàs en tot el teu dret de tornar-lo. Per evitar problemes, truca a l'empresa de subministraments i explica què passa.

La companyia, per part seva, compta amb un termini de 10 dies hàbils per tornar l'import del rebut. En cas de no fer-ho, el consumidor pot reclamar l'import al banc.

Com sol·licitar la devolució?

Si t'has enfrontat alguna vegada a aquest tipus de problema i desitges sol·licitar la devolució d'un rebut que ja t'han cobrat, ho pots fer de diferents maneres:

  • Telèfon: posa't en contacte amb la companyia per telèfon per sol·licitar la devolució.
  • Email: envia un correu electrònic a l'empresa de subministraments explicant què passa.
  • Per escrit: envia una carta per correu postal a la companyia.

A la sol·licitud, has d'indicar de manera clara el número de rebut, la data d'emissió, així com l'import. Per descomptat, no has d'oblidar explicar les raons de la devolució.