Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb el president espanyol Pedro Sánchez i bitllets de 50 euros

El possible canvi amb els sous a Espanya que podria anunciar Pedro Sánchez

El president del govern espanyol en funcions pretén millorar les condicions dels treballadors

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, anunciava recentment algun dels compromisos que estava disposat a assumir en cas de sortir reelegit. Un fa referència a una certa millora dels salaris dels treballadors espanyols.

Durant un acte polític celebrat a la localitat sevillana de La Rinconada, prometia un increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI). La seva intenció és que arribi fins al 60 % del sou mitjà d'Espanya. En aquests instants, l'SMI puja fins als 1.080 € bruts al mes distribuïts en 14 pagues, és a dir, a l'any serien 15.120 € bruts, tal com recull el Reial decret 99/2023 de 14 de febrer.

Tanmateix, si es duguessin a terme els plans de Pedro Sánchez, l'SMI experimentaria una pujada rellevant. Cal tenir en compte que el sou mitjà brut a Espanya, segons la Seguretat Social, se situa en els 2.106 € bruts. Si prenem com a referència aquesta quantitat, caldria augmentar l'SMI fins a 1.263 € al mes, que correspondrien al 60 %.

Les primeres reaccions no es van fer esperar i van arribar des de les files d'Unides Podem, apunta El Periódico. La ministra de Drets Socials en funcions, Ione Belarra, va reclamar al president en funcions que fos més ambiciós. De fet, va sol·licitar un esforç per elevar-lo fins als 1.500 € mensuals.

Una persona utilitzant un ordinador portàtil i una imatge superposada d'una mà sostenint diversos bitllets d'euro
Pedro Sánchez té previst elevar l'SMI per sobre dels 1.200 €.. | Getty Images, 89Stocker

Entenen que seria el més just després de l'esforç important que estan fent les famílies en els darrers temps. Incideixen en l'enorme sacrifici que fan davant «els preus altíssims dels aliments» i unes hipoteques «caríssimes».

Com es determina l'SMI?

L'SMI se sol revisar anualment i el govern espanyol és l'encarregat de fer-ho. Per això, té en compte les aportacions dels sindicats i de la patronal. Encara que també es valoren altres detalls com ara la conjuntura econòmica, la inflació i la productivitat mitjana del país.

S'aplica a tots els treballadors, independentment del tipus de contracte o de sector a què es dediquin. Cal que no estiguin inclosos en un conveni col·lectiu on els sous no estiguin per sobre de l'SMI. En cas contrari, s'aplicaria el que aparegui en aquest conveni.

L'evolució de l'SMI en els darrers temps

L'SMI no equival al salari base, ja que es contemplen tots els conceptes de la nòmina. Es tracta, en realitat, de la quantia que ha de percebre un empleat a Espanya de manera legal.

Al llarg del darrer lustre ha experimentat un augment considerable. El 2018 amb prou feines arribava als 735 € mensuals bruts, però el 2023 ja arriba als 1.080 €. Això suposa una millora del 47 %.

Muntatge amb una dona introduint la targeta de crèdit en un caixer automàtic i un cercle amb una mà agafant diversos bitllets d'euro
Espanya està en un punt intermedi, encara que molt lluny de l'SMI de França i Alemanya. | Getty Images

La quantitat a què fa referència l'SMI serà sempre en brut, per la qual cosa caldrà descomptar diferents aspectes. Entre ells, les retencions de l'IRPF i les cotitzacions a la Seguretat Social, recull Banc Santander al seu blog. Tot plegat donaria com a resultat el sou net que se situaria per sota dels 1.000 €.

Espanya es troba en un punt intermedi si ho comparem amb la resta de països europeus. Hi ha molta diferència entre els 2.387 € de Luxemburg fins als 399 € de l'SMI de Bulgària. Països com ara Alemanya o França es troben a un nivell molt superior respecte a nosaltres. Els primers ho tenen fixat en els 1.987 €, davant dels 1.709 € dels gals. Eslovènia, per part seva, l'eleva fins als 1.203 €. Per sota dels 1.000 € destaquen països com ara Grècia, Polònia o Portugal.

La pujada que promet Pedro Sánchez sembla interessant a simple vista, però ha de convèncer els diferents actors socials. Entre ells, sindicats, empresaris i els seus possibles socis de govern d'Espanya una vegada que el conformi.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!