Segons ha pogut saber el digital 'Crónica Global', la Generalitat de Catalunya encara no ha instal·lat les màquines de diagnòstic i tractament oncològic que va pagar la Fundació d'Amancio Ortega, el propietari d'Inditex. L'empresari tèxtil va realitzar les donacions ara fa tres anys. Així mateix, diverses fonts sindicals asseguren que el Departament de Salut «ha estat incapaç d'instal·lar els acceleradors lineals que va donar Amancio Ortega als hospitals públics de la regió». A l'hospital Josep Trueta, per exemple, assenyalen que hi hauria d'haver dues màquines de tractament i, després de tres anys, no se'n sap res.
L'absència és alarmant. Tant és així que a l'hospital de Bellvitge tampoc estan operatives les dues màquines que pertocaven, i a la Vall d'Hebron, malgrat que ja n'hi ha dues, en falta una. Tanmateix, les mateixes fonts que ho denuncien expliquen, però, que els mamògrafs digitals d'última generació estan ja instal·lats, totalment, en els centres mèdics públics de Catalunya. Els aparells de radioteràpia són el problema.
Salut s'excusa explicant que és un procés complicat
Des del Govern s'excusen dient que la instal·lació dels «acceleradors lineals és molt més complexa que la dels mamògrafs digitals» i admeten la realitat: dels sis aparells de radioteràpia donats per la Fundació Amancio Ortega només en funciona un. Es tracta de la màquina que hi ha a l'ICO Badalona i que opera des del passat agost. En aquest centre, a més, s'està ultimant la instal·lació d'un segon equip.
A Girona no hi ha cap màquina nova operativa, ja que es van haver de remodelar integralment les sales en què estaran destinades. S'espera, però, que la primera s'instal·li el pròxim 11 de gener i comenci a funcionar a partir de l'estiu. Aleshores, a partir de l'inici del funcionament d'aquest, es podrà posar en marxa el segon.
Les dificultats, segons el Govern
Tal com explica l'ICO, canviar un accelerador lineal no és un procés de bufar i fer ampolles: cal sol·licitar una modificació de la instal·lació radioactiva i, posteriorment, el Servei de Coordinació d'Activitats Radioactives (SCAR) ha de determinar que no hi ha riscos de seguretat mitjançant una revisió infraestructural. Ara bé, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha de ratificar la sol·licitud. Després arriba el procés més complicat. Des que es modifica la sala fins a la instal·lació de la màquina sol haver-hi sis mesos de diferència i és necessari que un dels aparells funcioni sempre, per tant, no es poden instal·lar dos alhora.
Tot i les al·legacions de Salut, els sindicats no claudiquen en la crítica, ja que, curiosament, en alguns hospitals ja s'han instal·lat les màquines. «No serà que el Govern prioritza uns hospitals per sobre d'altres. Per què s'obliden sempre del Trueta de Girona?», etziben.
La Fundació quantifica 1/4 d'èxit
La Fundació Amancio Ortega, per la seva banda, fa un seguiment de les donacions. Un portaveu de l'entitat estima que «a mitjans del 2019 l'execució del programa era del 50% per un 75% a finals d'any». Paral·lelament, preveu i anhela que es completarà totalment enguany. L'acció solidària estava pressupostada en 320 milions d'euros, dels quals 47 estaven reservats per adquirir mamògrafs de tecnologia punta i acceleradors lineals per a Catalunya. Cal dir que, en paraules de la Fundació del propietari d'Inditex, «és la comunitat autònoma la que fa la detecció de necessitats, compra l'aparell i, després, remet la factura a la Fundació, que és qui paga».
També et pot interessar...
- Amancio Ortega ingressa en un dia 813 milions per dividends d'Inditex
- Amancio Ortega ja no és l'apoderat mancomunat solidari de totes les empreses del grup Inditex