Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Mare Nostrum TV, la primera televisió de Reus i que presentava Ariel Santamaria

Va emetre entre 1989 i 1996 | Compta amb espais informatius, musicals i de ficció

 Reus Informatiu, presentat per Ariel Santamaria | youtube.com

 

Reus va tenir la seva primera televisió regular l'any 1989 gràcies a un projecte que va durar set anys i que va sorgir de l'impuls d'un grup de persones que s'hi van posar més per ganes i afició que per veure-hi un clar futur professional. Una d'aquestes persones és Ariel Santamaria que, abans de començar a tocar la guitarra, a vestir-se d'Elvis o a participar de la política activa va ser presentador i càmera entre moltes altres funcions al que es va anomenar Mare Nostrum TV, Televisió de Reus.

Ariel Santamaria està recuperant part del material d'aquell projecte i li està tornant a donar vida a través del seu canal de youtube. Explica a TarragonaDigital que tot plegat va començar a finals dels anys '80 de la mà de Xavier Pastor. «Era un manetes, sabia fer de tot, era un coco, un nen prodigi», assegura; «va ser la primera persona que coneixia que va tenir un ordinador a casa, abans que ningú tingués res de tot això». El mes de setembre de 1988 es van trobar Santamaria, Pastor i Pere Molina i van fundar Mare Nostrum TV, Televisió de Reus.

Ariel Santamaria mostra un tríptic de Mare Nostrum TV
Ariel Santamaria mostra un tríptic de Mare Nostrum TV | Jordi Olària

 

Mare Nostrum TV, un projecte ambiciós

La idea va néixer ambiciosa, i és que es plantejaven començar a Reus, però que Mare Nostrum TV acabés tenint presència també a Tarragona i a Cambrils. Tot plegat va començar al número cinc del carrer de Llovera, a l'entresòl, en un pis on es va convertir l'habitació més gran en els platós, una altra en despatx i una tercera en cabina d'edició.

La de Reus no va ser l'única televisió local que va néixer en una època en què encara no hi havia legislació al respecte. L'Associació de Televisions Locals de Catalunya n'agrupava unes 150 i els donava cobertura, especialment legal. La poca normativa que hi havia establia que qualsevol entitat podia ocupar un canal d'emissió que estigués lliure sempre que emetés a través de material homologat i sense generar interferències.

 Anuncis promocionals de Mare Nostrum TV | youtube.com

Les limitacions tècniques de l'època

Amb un crèdit inicial de cinc milions de pessetes es posa en marxa, a finals de 1988, Mare Nostrum TV, encara sense emetre. Amb l'antena comprada es va llogar una parcel·la al Pinar per instal·lar-la, però l'associació de veïns d'aleshores no ho va veure amb bons ulls i es va haver de buscar un altre emplaçament. Finalment se'n va trobar un a Castellvell del Camp, davant de Santa Anna.
Finalment, l'1 de novembre de 1989, Mare Nostrum TV va emetre per primera vegada. No era una emissió en directe, sinó que s'enregistrava als estudis del carrer de Llovera, s'editava, «es gravava en una cinta de tres hores, i es pujava cap a Castellvell». Al costat de l'antena hi havia una cabina amb un aparell de Súper VHS que reprodïa la cinta a les 9 del vespre i fins les 12 de la nit. Quan arribava al final la rebobinava —deixant l'emissió en negre mentre ho feia— i la tornava a reproduir.
Logotip de Mare Nostrum TV
Logotip de Mare Nostrum TV | Youtube

El logotip volia emular el de l'MTV

Ariel Santamaria explica que el logotip de Mare Nostrum TV no es va escollir de manera casual. Es va buscar que emulés  al de la cadena de televisió musical americana MTV. El motiu és que, sobretot al principi, bona part de la graella de programació s'acabava d'omplir amb videoclips. A més, recorda, «com que no hi havia gaire regulació en aquests temes,  molts videoclips els agafàvem de l'MTV».

 Anunci promocional de Mare Nostrum TV | youtube.com

Producció pròpia de ficció

Els equips, humans i tècnics, de Mare Nostrum eren, en molts casos, els de la productora Syd Vídeo. Van ser els encarregats de gravar la maqueta del grup de debut de Fito Luri en el món musical, Odisea Musical. La mateixa productora va plantejar diversos curtmetratges i sèries que volien que bastissin una part de ficció de producció pròpia de la cadena; en alguns casos, però, es van enregistrar o fins i tot muntar, però no es van arribar a emetre.

 La pell d'Uldrà, un curtmetratge de ficció de Mare Nostrum TV | youtube.com

Mare Nostrum TV s'expandeix cap a Salou

Ariel Santamaria recorda que les ganes i la il·lusió amb què havia començat el projecte permetien suplir la falta de mitjans que poguessin tenir. L'estiu de 1991, de fet, Mare Nostrum TV va fer el salt a Salou. Els dos primers anys havien intentat aconseguir ajut de l'Ajuntament de Reus sense acabar-s'hi d'entendre. A la Costa Daurada, en canvi, «tot va ser diferent, tant l'Ajuntament com les empreses ens van ajudar», recorda Santamaria.

En aquella època Ariel Santamaria presentava el Reus Informatiu, un programa de cinema i, entre gener i juny de 1991, el plaça Mercadal. El programa era un espai que patrocinava l'Ajuntament de Reus per oferir informació de servei des del consistori. Es tracta d'una època on, a més de Pastor, Santamaria i Molina també hi havia, al projecte, Eli Pagès, de qui Ariel Santamaria destaca la qualitat de les entrevistes al programa 'Personatges'; Júlia de Porras, que va acabar treballant a El Terrat; Salvador Ardariu, que ho va fer també a TV3; o Roco Steinhauser, persiodista i tertulià del Grup Godó.

La fira de mostres permet consolidar Mare Nostrum TV

«La gran basa que vam tenir va ser aconseguir un estand a la fira de mostres», sentencia Ariel Santamaria. L'esdeveniment, amb una llarg trajectòria històrica a Reus, els va permetre, per una banda, incrementar la programació, i és que hi feien gravacions, i per altra banda, donar-se a conèixer any rere any repartint publicitat de la cadena. La programació la solien configurar els informatius, reportatges sobre diversos espais de la ciutat de Reus i videoclips.

 Un altre dels espots promocionals de Mare Nostrum TV, Televisió de Reus | youtube.com

Dos projectes televisius anteriors no es consoliden

Mare Nostrum TV va ser la primera televisió local de Reus que va emetre de manera regular i durant tant de temps. No va ser, però, el primer projecte que veia la llum, ja que  n'hi va haver dos més que no van arribar a fructificar, ja sigui a causa del que s'hi va emetre o de com es va emetre. En el segon cas s'hi va trobar Tele Immaculada, una iniciativa engegada l'any 1988 en aquest barri reusenc.

Diversos veïns amb coneixements d'electricitat i electrònica van muntar-se ells mateixos els aparells per emetre. Van cobrir, per exemple, la vaga general del desembre d'aquell any. Tot va acabar, però, a causa de la potència amb la qual emetien, superior a la permesa i que provocava interferències. Des del Ministeri espanyol competent en la matèria se'ls va enviar una carta avisant-los que serien multats si no regularitzaven la situació, i el projecte va acabar.

La primera TV Reus tanca per Carnaval

Abans que Tele Immaculada, però, el 1987 neix TV Reus de mans de la productora Estudi 7. Van aconseguir una bona entesa amb l'Ajuntament de Reus, que s'hi va posar de cara i van començar les emissions, encara sense regularitat. Per Carnaval, explica Ariel Santamaria, van decidir gravar i emetre una festa privada en la qual hi havia algú disfressat de Sant Pere que fingia mantenir relacions amb la pastoreta Isabel Besora.

La societat reusenca del moment no va tolerar aquella emissió i l'Ajuntament es va veure obligat, explica, a retirar el seu suport al projecte, que va abaixar la persiana abans de poder-se consolidar. Havien funcionat, però, amb el nom de TV Reus, fet que no va facilitar els inicis de Mare Nostrum TV. Tot i el nom principal de la cadena, s'anomenaven i se'ls va acabar anomenant TV Reus, després que aconseguissin que reusencs i reusenques els desvinculessin mentalment de l'anterior projecte.

Graella de programació de Mare Nostrum TV
Graella de programació de Mare Nostrum TV | Jordi Olària

 

El final de Mare Nostrum TV, Televisió de Reus

Després d'aquests dos intents va arribar Mare Nostrum TV, que va emetre ininterrompudament des de 1989 fins a 1996. Ariel Santamaria n'havia sortit l'octubre de 1991, quan n'era cap de programes. Explica que la televisió funcionava com una entitat sense ànim de lucre, i que només una persona en cobrava prou per dedicar-hi el temps complet. La resta de col·laboradors hi participaven «més com una afició que com una feina», afirma.

Santamaria considera que «teníem ganes de treballar però no ho vam gestionar bé», per exemple, amb les administracions locals. Van intentar entendre's amb l'Ajuntament de Reus, que en algun moment va estudiar convertir-la en municipal, però la falta de legislació al respecte i d'entesa entre l'administració i la direcció de Mare Nostrum no ho van permetre. L'any 1996 acaba el projecte, tot just dos anys abans que emeti per primera vegada l'actual televisió local de la capital del Baix Camp, Canal Reus TV.