Una parella de mares adoptives: «Ens van obligar a tornar un nadó de 10 dies»

Laia i Teresa han denunciat, en una entrevista a 'RAC1', la manca de transparència i les irregulatitats per part de l'ICAA i la DGAIA

La mare adoptiva, a l'esquerra, ha explicat la situació que va viure amb la seva parella fa cinc anys
La mare adoptiva, a l'esquerra, ha explicat la situació que va viure amb la seva parella fa cinc anys | RAC1

Ara ja fa cinc anys, una parella, protagonistes de l'entrevista del 'Cita a Cegues' de 'RAC1', va adoptar un nadó de deu dies. La mare biològica, de tan sols 16 anys, va haver de renunciar a la criatura perquè no se'n podia fer càrrec. Tal com han explicat al programa radiofònic, es va quedar embarassada després de patir una violació en l'entorn familiar.

Ara bé, una setmana després d'efectuar l'adopció, l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA) i la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) van exigir a les mares adoptives que retornessin el nadó, ja que la mare biològica va canviar d'opinió.

«És una situació emocionalment molt dura. Tota la nostra empatia per la mare, però com s'ha pogut donar aquesta situació?», declara Laia Serra lamentant la situació viscuda sense culpar la mare del problema. Segons el Codi Civil Català, la mare no pot donar assentiment a l'adopció fins passades sis setmanes del part, així que probablement l'ICAA i el DGAIA van ignorar la normativa. «Vam demanar tres coses: que donessin suport a la mare i a l'infant, que revisessin protocols, i que nosaltres no tinguéssim cap afectació per adoptar després», recorda Serra.

No és l'únic cas a Catalunya

Paral·lelament, malgrat que pot semblar un incident aïllat, la parella assegura que hi ha casos similars a Catalunya. Les mares —que van interposar una demanda al Síndic de Greuges i a la Fiscalia de Menors— han aprofitat l'entrevista per denunciar una important manca de transparència i irregularitats en la gestió del seu cas per part de l'ICAA i la DGAIA. Afortunadament, la parella va aconseguir una nova adopció uns mesos més tard.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari