Margarita del Val al seu despatx

Margarita del Val envia una advertència definitiva per la tardor: «No ho estem fent»

La immunòloga ha criticat el ràpid aixecament de les restriccions

Actualment, ens trobem en el millor moment des que va començar la pandèmia del coronavirus. Els contagis i les morts han baixat considerablement, fins al punt en què podem dir que la malaltia té els dies comptats.

Això no vol dir que s'hagi acabat, ja que un pas en fals ens podria fer retrocedir i fer que el virus creixi cada vegada més. Així ho ha manifestat Margarita del Val, reconeguda immunòloga que va acaparar tots els focus després de l'inici del nostre confinament.

Per tant, l'experta sanitària ha aprofitat per fer una advertència sobre què ens pot oferir a la tardor. Per molt difícil que sembli, si no fem les coses bé, correm un perill greu.

És el moment

Així ho creu oportú del Val i admet que no tenim temps per perdre. «Estem en un dels moments més favorables per frenar els casos de coronavirus i és ara quan ens hem de preparar per a la tardor, on el risc de contagi augmentarà». El final de l'estiu és un moment clau quant a la situació sanitària.

En altres paraules, és imprescindible actuar com més aviat millor, ja que prevenir amb antelació ens podria salvar d'algun ensurt. La malaltia encara no se n'ha anat i està esperant el moment per aparèixer de nou amb més força.

«En èpoques de bonança és quan cal apagar el foc», va afirmar la immunòloga als mitjans. Opina que a l'estiu és el millor moment per actuar, ja que és quan «els contagis són menys probables i la societat està molt ben vacunada».

Imatge de Margarita del Val donant una conferència
Margarita del Val ha deixat clar que a la tardor el coronavirus pot perjudicar-nos molt més i, ara, hem d'actuar per evitar-ho. | GTRES

Segons Margarita del Val, hem actuat massa «aviat»

L'experta sanitària ha acusat les autoritats d'aixecar les restriccions massa aviat i això ens podria perjudicar a llarg termini. La més destacada ha estat l'ús de les mascaretes, que va deixar de ser obligatori ja fa més de 4 mesos.

«Això ho hem decidit molt aviat i la conseqüència és que tenim quatre vegades més morts al juliol, el mes més favorable de l'any», va sentenciar. Això fa indicar que no estem tan bé com realment pensem. Margarita del Val va declarar que «s'havia d'haver substituït per millor qualitat de l'aire i un ús d'antivirals amb experiència».

Quarta dosi?

La reconeguda immunòloga ha donat molta importància al procés de vacunació. «Tenim una immunitat molt potent i les vacunes ens estan protegint», ja que, gràcies a elles, el risc de contagi ha disminuït considerablement.

Quan li van preguntar per l'existència d'una quarta dosi, l'experta sanitària no s'hi ha volgut mullar. «No hi ha evidència per ara que faci falta una quarta dosi», això sí, per a la població general, encara que sí que serà necessària per a les persones «molt grans».

De moment, aquestes són totes les dades que es coneixen sobre la situació sanitària a Espanya, encara que això pot variar en un tancar i obrir d'ulls.

Ens acostem a un altre moment clau

Ha quedat més que clar que el coronavirus és una malaltia totalment estacional. Per tant, a l'estiu apareix menys i a l'hivern es troba la seva màxima esplendor.

No obstant això, només queda un mes perquè torni la tardor, època de l'any on els refredats i els contagis augmenten notablement. Per això, Margarita del Val i la majoria d'experts sanitaris volen aprofitar per fer una crida a la població.

Caldrà esperar uns mesos per veure quina serà la situació del país. De moment, cal continuar actuant amb responsabilitat.

▶️ Vídeo del dia