Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori

Margarita del Val, molt directa: «Val més que ens agafi preparats»

La investigadora del CSIC creu que estem en el pitjor moment de la pandèmia i demana reforçar les mesures de prevenció

Els científics intenten resoldre els principals dubtes sobre la nova soca de coronavirus. D'això dependrà el futur de la pandèmia. Per a la viròloga del CSIC, Margarita del Val, hi ha una cosa especialment preocupant de la nova variant, i és la seva eficàcia. Per això ha llançat un advertiment: «Val més que ens enxampi preparats».

La investigadora del Centre de Biologia Molecular Sever Ochoa creu que es tracta d'una nova variant del coronavirus més amenaçadora per la capacitat de contagi, encara que no creu que vagi a afectar l'eficàcia de les vacunes.

Margarita del Val explica que l'aparició de noves variants d'un virus és «una cosa recurrent». En el cas de la nova soca, la seva principal característica és que és molt més eficaç que altres variants, segons ha avançat, i es deu a dues possibilitats. Pot ser que senzillament es transmeti millor, o que provingui de brots molt nombrosos.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, la nova soca apareguda en Kent, al sud-est del Regne Unit, podria ser un 70% més contagiosa. Però fins ara se sap poc. No hi ha dades concloents, i els investigadors continuen analitzant la nova variant per a resoldre les principals incògnites. Els experts demanen prudència.

També Margarita del Val, que ha demanat a les autoritats precaució i adoptar mesures que limitin la mobilitat entre Regne Unit i Europa. Espanya va tancar ahir les fronteres amb el país britànic, en la línia del que ja han fet diversos països en el continent. Del Val també ha demanat augmentar les PCR en zones amb més ciutadans britànics.

La viròloga s'ha caracteritzat durant la pandèmia per ser una de les més rigoroses amb les mesures i les restriccions. En aquest cas, ha posat l'accent en les mesures de protecció personal i individual una vegada vacunats, ja que «una persona pot ser immune però continuar sent contagiosa per als altres».

Però a més ha anat un pas allà i ha afirmat que «estem en el pitjor moment de la pandèmia». Segons ha explicat, estem en un període on el fred s'ajunta amb el moviment de persones i molts contactes socials, la qual cosa converteix aquestes dates en una bomba epidemiològica de conseqüències imprevisibles.

Consells per evitar contagis

Del Val resta importància al fet concret de la mutació, perquè «els virus muten sempre». El preocupant, a parer seu, és que amb la mutació el virus sembla haver augmentat la seva capacitat de transmissió. «Quan ocorre, que és poc freqüent, val més que ens enxampi preparats», ha estat la seva recomanació.

En la seva opinió, per a evitar una nova ona de contagis, Margarita del Val creu que cal elevar les restriccions i posar l'accent en la responsabilitat individual. «Si el coneixement ens diu que es transmet millor, el que cal fer és endurir totes les mesures que cadascun prenem», ha aconsellat l'experta.

En concret, ha demanat renunciar als viatges essencials. «Cal ser conscients que en aquest hivern el que predomina és la transmissió per aerosols», ha recordat, així que «cal intentar no estar tant temps com abans amb les persones». Creu que no hem d'ajuntar-nos tant i evitar reunions familiars a la Nit de Nadal i a la Nit de cap d'any.

Quant a les vacunes, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, es va pronunciar aquesta setmana sobre la nova soca del coronavirus i no creu que vagi a afectar l'eficàcia de les injeccions. Del Val coincideix amb el ministre: «Una de les variacions podria impactar una mica en l'efecte que podria tenir per neutralitzar, però el coronavirus no ha mutat mai com per a escapar-se d'una resposta d'anticossos de l'ésser humà».