Muntatge fotogràfic d'una noia tossint i Margarita del Val

Margarita del Val alerta del que pot passar pròximament: «És molt greu»

Després de dir adéu a les mascaretes, el país afronta un moment clau

Espanya torna a somriure. Després de passar dos anys submergits en un autèntic 'malson', sembla que tot va vent en popa. Així és, ja que el camí cap a la normalitat és cada cop més a prop, i els ciutadans ho saben.

N'és una prova l'eliminació de la mascareta en interiors, una mesura molt celebrada per la població. I és que la situació epidemiològica del país millora per moments, tal com assenyalen les autoritats. Tot i això, els experts alerten que encara no és moment d'abaixar la guàrdia.

El coronavirus no se n'ha anat, ni de bon tros, i busca tornar a causar estralls a tot el món. Una de les professionals que s'ha atrevit a llançar un avís ha estat la reconeguda Margarita del Val, que creu que actualment estem afrontant un greu perill.

Una noia d'esquena traient-se la mascareta
L'eliminació de la mascareta ens podria portar greus conseqüències | Europa Press

Cal seguir amb el ganivet entre les dents

Encara que la mascareta ja no sigui obligatòria, excepte en centres sanitaris o en el transport públic, hem de seguir alerta. La pandèmia podria estar donant els darrers cops de colze, i no hem de permetre que torni a manifestar-se amb força.

Els esforços de les autoritats sanitàries i la col·laboració ciutadana ens ha permès arribar fins aquí i un pas en fals faria frustrar els nostres desitjos. Volem tornar a la total normalitat, i tot apunta que ho estem aconseguint.

Ja fa tres setmanes que el Govern d'Espanya va eliminar l'obligatorietat de la mascareta. Tot i això, els experts, que en el seu moment no es van mostrar satisfets amb aquesta mesura i la van titllar de prematura, han tornat a sortir a la palestra per manifestar les seves opinions.

Margarita del Val lidera un exèrcit sanitari

La veu cantant ha estat aquesta vegada, com moltes altres vegades, la viròloga del CSIC Margarita del Val. A través d'una entrevista per a 'Onda Regional Múrcia', ha advertit sobre els perills que ens assetgen. I és que la pandèmia no s'ha acabat, sinó que només espera el seu moment per tornar amb forces.

L'experta en coronavirus va voler donar una rellevància especial a l'elevada xifra de defuncions que va provocar l'última onada del coronavirus. «El nombre total de morts és molt alt, més de 16.000 a tot el país».

D'altra banda, ha remarcat que el principal problema és que «desconeixem la xifra de contagis i això és molt greu. En absolut estem davant d'una pandèmia acabada». Així que, si no volem tornar al principi d'aquest calvari, caldrà fer-ne cas als professionals.

Per part seva, no és la primera vegada que Del Val s'atreveix a llançar un avís als ciutadans. De fet, fa precisament dos mesos ja va alertar a Antena 3 que «fins que no s'infectin tots els espanyols amb òmicron, realment no tornaran a baixar les onades».

Imatge de Margarita del Val donant una conferència
Margarita del Val ha deixat clar quina és la seva opinió sobre l'eliminació de les mascaretes a interiors | GTRES

Tots els camins porten a Roma

La majoria dels experts sanitaris recomanen el mateix, i això és que la millor manera de combatre el coronavirus és el procés de vacunació. Per aquest motiu segueixen aconsellant als ciutadans que segueixin vacunant-se.

Així mateix, Margarita del Val, recolzada per diversos experts, va posar especial èmfasi en el tema de la ventilació. Un aire més net faria que ens «estalviem malalties per vies respiratòries, i també dificultaríem una pandèmia desconeguda».

Per tant, la viròloga del CSIC va reclamar la instal·lació de mesuradors  CO₂ per indicar «com de respirat està l'aire per altres persones» a llocs amb aglomeracions. Aquest és un factor clau per a la prevenció de contagis, i ha ajudat molt la població a combatre el coronavirus.