Imatge de Margarita del Val donant una conferència

Margarita del Val envia un avís sobre la propera pandèmia

Margarita del Val envia un missatge preocupant

Margarita del Val, experta viròloga del CSIC, i Fernando Simón, director del CCAES, han estat molt clars sobre la situació actual de la verola del mico. A més, tots dos s'han referit sense embuts al que podria passar en relació amb les properes pandèmies.

Tots dos es van desplaçar fins a València per participar a la I Cimera Internacional sobre Gestió de Pandèmies organitzat per l'ajuntament de la ciutat. Aquest esdeveniment forma part del projecte europeu STAMINA, en què participen 38 organitzacions que representen 19 països.

Imatge de Margarita del Val durant una presentació i amb la mascareta posada
Margarita del Val, investigadora del CSIC | EUROPA PRESS

En el cas de Margarita del Val, ha posat el focus en el que pot estar per venir en els propers temps. I és que la viròloga del CSIC considera que «ara mateix no es pot pensar en una propera pandèmia causada per una cosa que es transmeti per l'aigua ni pels aliments. Seria una epidèmia local, però ens en pot tornar una altra per l'aire».

Margarita del Val adverteix sobre la propera pandèmia

«Al segle XIX es va aprendre amb les epidèmies del còlera que l'aigua de beure ha d'estar perfectament separada de les aigües residuals. I que en potabilitzar l'aigua s'eviten morts i s'ha elevat l'esperança de vida», explicava fa unes hores a l'esmentada Cimera.

Pel que fa a Simón, el saragossà ha estat igual de clar a l'hora de parlar de l'arribada de pandèmies noves. Així doncs, Fernando Simón ha posat sobre la taula que el covid ha demostrat que cal estar preparat per enfrontar-se a una nova pandèmia.

Margarita del Val al seu despatx
La viròloga avisa sobre quina mena de pandèmia podria ser la propera | César Hernández - CSIC Comunicación

Sobre com es va abordar el covid, «no es va començar de zero» perquè es comptava amb l'experiència anterior dels brots sanitaris del SARS-Cov-1. «Estàvem preparats per a situacions similars, però no per a la magnitud del SARS-CoV-2», admetia l'expert durant la intervenció a València.

«La transmissió de la verola del mico entre humans ha estat més alta del que s'esperava»

D'altra banda, el tema d'actualitat en els darrers dies és el de l'aparició de nous casos de l'anomenada verola del mico. Simón també feia referència a aquest delicat tema fa uns dies a Saragossa. Per al director del CCAES, «la transmissió de la verola del mico entre humans ha estat més alta del que s'esperava» en notificar-se ja 30 casos al nostre país.

Tot i la preocupació que pot provocar aquest augment de casos entre la població, Simón ha volgut cridar a la calma.

«La precaució ha d'existir sempre, però ara mateix no cal fer una sensació d'angoixa excessiva. És una malaltia amb unes característiques particulars i contra la qual la vacuna de la verola per als nascuts abans del 1977 protegeix en certa mesura», ha exposat.

Fernando Simón avisa que la pandèmia no ha acabat

L'expert aragonès ha deixat ben clar que «no s'ha acabat la pandèmia per coronavirus, encara que les dades siguin millors i la situació sigui diferent d'un i dos anys enrere».

Primer pla de Fernando Simón
Fernando Simón avisa que la pandèmia no ha acabat   | Europa Press

«No m'agradaria enviar un missatge equivocat. No podem pensar a baixar la guàrdia del tot, encara que sí que podem estar més tranquils i veure que les coses no són tan greus com abans», ha afegit.

Finalment, Simón ha posat el focus en què cal aprendre del que hem viscut amb aquesta pandèmia . «No estarem mai preparats al cent per cent. Però si tots estem junts podem reunir els elements que ens permetran respondre a la propera crisi», ha valorat.