Entrada de la botiga d'un Mercadona

Mercadona reforça el seu compromís amb Catalunya: inverteixen 80 milions d'euros

A més, la companyia aposta per les energies renovables

Mercadona, companyia de supermercats físics i de venda en línia, ha reforçat el seu compromís amb Catalunya. D'aquesta manera, l'empresa s'ha convertit en un dels principals motors econòmics de casa nostra.

A més, ha augmentat considerablement la seva plantilla de treballadors i l'obertura de nous supermercats. Gran part d'aquests, ja tenen implantat el nou model de botiga eficient que optimitza l'acte de compra dels usuaris i permet una reducció de fins al 40% del consum energètic.

Suport al comerç català

Mercadona ha realitzat un gran volum de compres a proveïdors catalans o amb seu a Catalunya que ha assolit els 4.036 milions d'euros durant el 2021 i que ha estat possible gràcies a la relació comercial que Mercadona manté amb més de 200 proveïdors i més de 1.700 petites i mitjanes empreses d’arreu del territori. 

Reducció d'emissions de CO2  a Catalunya

També el 2021, la companyia ha incorporat en els seus processos millores importants que li han permès, en un sol exercici, reduir la seva petjada de carboni a Catalunya en més de 8.000 tones d'emissions de CO2 respecte a l'any 2020. 

Gràcies a aquests avenços, ha millorat el seu impacte ambiental i ha aconseguit minimitzar tant les emissions directes de gasos amb efecte d’hivernacle als supermercats i a la xarxa logística, com les emissions indirectes, derivades de la compra i el consum d'energia elèctrica de la seva xarxa de botigues, xarxa logística i oficines.

80,2 milions d’euros invertits a Catalunya

A més, com a part d'aquestes mesures sostenibles, la companyia ha invertit 80,2 milions d'euros a Catalunya durant el 2021. 

Aquest esforç inversor s'ha destinat a l'optimització logística dels magatzems que té a Abrera i Sant Sadurní d'Anoia; a la plataforma dedicada exclusivament a donar servei en línia, així com a la reforma de 17 supermercats i l'obertura d'uns altres 3 amb un model de botiga molt més eficient.

Aquest tipus de botigues, de les quals Mercadona ja en té 179 a Catalunya, disposen, per exemple, de millores d'aïllament, il·luminació LED i gestió intel·ligent del consum energètic. 

També incorporen uns sistemes de refrigeració més sostenibles que redueixen l'ús de gasos fluorats i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Al seu torn, en el marc del compromís que manté amb la societat catalana, l'any 2021 va donar més de 5.300 tones d'aliments i productes de primera necessitat a 157 entitats socials i organitzacions benèfiques amb què col·labora habitualment.

Transport sostenible i eficiència energètica

Dins de l'aposta pel transport sostenible, ha introduït nombroses millores a la flota, com ara l'eliminació d'elements que no aporten valor per alleugerir el pes total del vehicle i aconseguir carregar una tona per camió més que la mitjana del sector. 

La companyia també potencia l'ús de vehicles de més capacitat com els megatràilers per reduir el nombre de viatges, així com la logística inversa per evitar viatges en buit, cosa que li ha permès assolir el 2021 una taxa d'ompliment del 82%. 

També aposta per vehicles que compleixen els estàndards més exigents en matèria d'emissions i el 99 % de la seva flota s'ajusta a les normes de motor Euro VI C, Euro VI D i Euro VI E.

Ha continuat col·laborant activament en la iniciativa Lean & Green d'AECOC, que té el propòsit d’assolir els objectius definits en la Cimera del Clima de París. 

La seva implicació en aquest programa li ha permès acreditar el 2021 una reducció del 27 % en les emissions de CO2 derivades dels seus processos logístics, fita que ha fet a Mercadona mereixedora de la seva primera estrella Lean & Green.

Addicionalment, té operativa en més de 800 supermercats, 133 dels quals a Catalunya, la descàrrega nocturna silenciosa, que permet reduir el trànsit, ja que s’utilitzen camions de més tonatge en hores vall. 

Això contribueix a evitar embussos, agilitzar els processos de descàrrega i reduir la contaminació tant acústica com atmosfèrica. 

Plaques solars.
El compromís de Mercadona amb les energies renovables. | Mercadona

A més, en la seva aposta per l'optimització del consum energètic, ha seguit implantant el seu model de botiga més eficient i, paral·lelament, ha continuat reforçant l’aposta per les energies renovables, amb la incorporació d’11.500 plaques solars en botigues, blocs logístics i 'ruscs' destinats a la venda en línia, que suposen un estalvi de 1.446 tones de CO2 a l'any.