Margarita del Val: «Començarà la quarta onada a Espanya»

L'experta del CSIC va corregir al doctor César Carballo al programa 'Juntos' de Telemadrid

Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori
Margarita del Val: «Començarà la quarta onada a Espanya»| Catalunya Diari

Margarita del Val, investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha parlat sobre el Coronavirus en una entrevista a 'Telemadrid' i en un moment de la xerrada, la viròloga ha corregit a un company de professió i expert sobre la Covid-19, com és el doctor César Carballo, metge d'Urgències de l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid.

Tots dos tenen una trajectòria professional llarga i consistent, un saber del qual s'han aprofitat els mitjans de comunicació durant tota la pandèmia per entrevistar en nombroses ocasions i preguntar pel seu punt de vista en diferents assumptes relacionats amb la pandèmia de la Covid-19. Tant un com l'altre han compaginat la seva tasca amb la divulgació en diferents mitjans de premsa i televisió.

La correcció de Margarita del Val a César Carballo

La tendència ascendent de la corba de contagis en els últims dies ha generat diferents opinions sobre el que va ocórrer en el mes de gener, on molts parlen de l'arribada d'una tercera onada. Aquest dimecres, 30 de desembre, el programa 'Juntos' de Telemadrid, va tenir com a convidats a Margarita del Val i el doctor Carballo.

El cap d'Urgències del Ramón i Cajal va explicar que Espanya està immersa pràcticament en la tercera onada. Però, la investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Margarita del Val, va voler corregir-lo i va assenyalar que estem ja dins de la quarta onada.

«Estan començant a pujar els casos, jo crec que estem en l'onada d'hivern, la quarta, jo crec que hi ha hagut una onada a cada temporada, una a la primavera, una a l'estiu, que va començar a baixar, però es va encavalcar amb una altra a la tardor i ara aquesta s'ha ajuntat amb la de l'hivern, que està començant a pujar», va confessar l'experta viròloga, fet que va deixar sense paraules als presentadors i al mateix César Carballo.

Tendència a l'alça dels contagis

Les dades demolidores que el Ministeri de Sanitat notifica cada dia sembla que fan veure que la tercera onada està més a prop, ja que són diversos dies els que la corba de contagis creix sense fre, observant-se una gran incidència a les Balears, Catalunya, Madrid i Andalusia. En les últimes 24 hores, totes les regions han notificat 9.860 nous casos de Coronavirus, que suposa un creixement amb els 12.386 del mateix dia de la setmana anterior.

La xifra de contagis a Espanya creix a 1.910.218 des del començament de la pandèmia, segons les estadístiques ofertes pel govern espanyol. La incidència acumulada en els últims 14 dies per 100.000 habitants se situa en 265, enfront dels 255 de dimarts 29 de desembre. En els últims catorze dies s'han registrat un total de 124.830 positius, en ple Nadal, una època que preocupa a mitja Europa, i alguns països del vell continent han establert mesures molt severes per frenar l'onada de contagis.

Margarita del Val confessa que no esperava tan aviat l'arribada de la vacuna

L'experta del CSIC també es va lamentar pel que està passant en aquestes festes nadalenques. «Estem en un moment molt difícil amb molt de fred i moltes relacions socials, que sembla que gran part de la població no pot renunciar», va dir. Les dades ofertes per la Comunitat de Madrid són més que alarmants, ja que ha notificat a les últimes hores 3.070 nous casos de Covid-19, dels quals 2.415 contagis corresponen a les últimes 24 hores.

A més, a aquestes dades cal sumar la trista xifra de 23 noves morts: «L'impacte de la vacuna ho veurem alhora que comenci a fer bon temps. És a dir, hi haurà suficients persones vacunades dels grups de risc quan puguem fugir dels interiors, que tenen un risc com deu vegades superior, i tinguem més coneixement sobre la vacuna», va concloure Del Val.


Comentaris

envia el comentari