Imatge de Margarita del Val donant una conferència

Margarita del Val anuncia què passarà després de la Nit de Cap d'Any: «Bola de neu»

Margarita del Val ha parlat sense tallar-se sobre el que passarà aquest hivern amb la Covid

La Covid sembla no parar. Quan ja semblava que els casos baixaven i les restriccions es reduïen, va aparèixer Òmicron per reviure la pandèmia. I ara ens trobem davant d'una situació cíclica, on ja es poden tenir referències i actuar en conseqüència.

Per bona o mala sort, els experts cada cop tenen més dades pel fet que la Covid porta molt de temps entre nosaltres, i els viròlegs comencen a saber amb precisió que succeirà. Així que, les properes dates, no són una sorpresa per als sanitaris.

En plena onada de contagis, amb més de 160.000 casos diaris registrats ahir, 30 de desembre, el poble necessita respostes. Per a això, la viròloga del CSIC, Margarita del Val, ha expressat el que succeirà durant aquest període nadalenc.

Imatge de Margarita del Val durant una presentació i amb la mascareta posada
Margarita del Val, investigadora del CSIC | EUROPA PRESS

Sense embuts, no ha donat esperances

Sent sincera, Del Val no ha estat gens del tot esperançadora, ja que ha declarat allò que tota la societat pensava. Ahir a l'entrevista concedida a La Sexta, la presentadora preguntava per una possibilitat que la situació anés a més. I amb contundència, Margarita va contestar que «això és una bola de neu», no donant esperança que la Covid es freni.

El problema és que cap investigador sap com afectarà realment per aquestes dates Òmicron. Tot i que és cert que la variant és menys greu que la de l'any anterior, això no és el que marca les diferències, sinó que la diferència clau és que gran part de la població està vacunada.

Així que veurem si ser més flexibles a les restriccions acaba funcionant. No obstant això, Margarita recalca que la importància no és la incidència de casos sinó en el comportament dels casos greus. De totes maneres, l'experta apunta que la incidència no baixarà si seguim per aquest camí.

«Rasca i guanya», i altres formes de confinament

La també viròloga insta a la societat a fer-se proves mitjançant el test d'Antígens, ja que fa uns dies, abans que comencessin el Nadal, declarava que el test és com El Rasca de Nadal, saps al moment si t'ha tocat. Segons Margarita, el test d'Antígens pot evitar que hi hagi contagis entre familiars i recalca que és positiu comptar amb aquesta eina.

Imatge de diverses copes de vi brindant a un sopar de Nadal
Les celebracions de Nadal poden generar un 'boom' de contagis | UNSPLASH

Llavors, aquest hivern servirà per saber si som a la recta final de la pandèmia perquè, si en comparació amb l'any anterior, la mortalitat ha caigut en picat, vol dir que tot va en bon camí.

Per tant, cada comunitat autònoma viurà la resta del Nadal d'una manera diferent. Així mateix, avui, Cap d'Any, estarà marcat per les restriccions a gran part del territori espanyol.

Diferents comunitats com Astúries, Canàries, Catalunya, País Basc, Galícia i La Rioja, no podran gaudir d'una festa de Cap d'Any per les mesures com a tancar l'oci nocturn a partir de la 1 del matí o, portant-lo a l'extrem com a Catalunya, que ha establert toc de queda.

La millora és considerable

Encara no se sap quant de favorable està la situació actualment. Només queda acatar les decisions de Sanitat i esperar que els resultats en comparació del 2020 siguin esperançadors.

La posició del Govern sempre és complicada, ja que no tenir precedents de la pandèmia està provocant que es prenguin mesures cada cop que apareix alguna cosa nova. Sigui una variant, una tercera dosi o bé una recomanació de restricció.

De totes maneres, l'estat espanyol ha estat un dels més capdavanters intentant frenar la Covid. Si és cert que potser no amb les mesures més encertades, però el cas és que Espanya ja compta amb més d'un 80% de vacunats amb la pauta completa.