Margarita del Val demana als espanyols que aguantin «vuit setmanes més»

La científica creu que llavors serà més segur rebaixar restriccions i començar a recuperar una certa normalitat

Margarita del Val ha tornat a convertir-se en notícia després de pronosticar què li espera a Espanya en els mesos que falten per arribar a l'estiu, una fita que hauria de marcar un abans i un després en la pandèmia a casa nostra.

La científica del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha demanat als ciutadans espanyols que esperin «vuit setmanes més», assumint i complint amb totes les restriccions que estan vigents per començar a veure la llum al final del túnel. A partir de llavors, «podem plantejar-nos una nova situació».

L'experta ha parlat en una entrevista per a 'Catalunya Ràdio' i ha explicat que quan arribem al mes de juny, segons totes les previsions de les diferents administracions espanyoles, «han d'estar vacunats tots els de risc, però hem de seguir protegint-nos». Quan això s'hagi complert, que passarà a principis de juny si es manté el ritme de vacunació, la situació viurà un gir radical a Espanya perquè els col·lectius més vulnerables de patir un cas greu de Covid-19 estaran protegits.

Això no vol dir que aquestes persones no puguin contagiar o que la resta de la societat estigui fora de perill, però quan els majors de 60 anys estiguin vacunats, hi haurà menys casos greus de la malaltia, el que ajudarà a descongestionar els hospitals i al fet que hi hagi menys víctimes mortals.

Llavors, encara que es rebaixin les restriccions i hi segueixi havent milers de nous positius per coronavirus, els centres mèdics podran atendre correctament els malalts que arribin més greus, que seran menys, i es podrà mantenir l'atenció a la resta de pacients no-Covid, permetent recuperar la normalitat en aquests centres.

A partir de finals de maig, segons calcula Margarita del Val, tots els col·lectius de risc ja estaran vacunats a Espanya, però fins llavors cal «anar molt amb compte», perquè un pas en fals pot augmentar la transmissió del virus i portar la mort a persones que, si es contagiessin d'aquí a dos mesos, ni tan sols emmalaltirien.

«Fins que no estiguin tots els de risc vacunats, hem de tenir tots paciència», ha afegit, i en aquest sentit ha demanat als espanyols que no rebutgin unes vacunes en concret, en clara al·lusió als problemes que hi ha hagut amb AstraZeneca i els casos de trombes.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Demana no rebutjar una vacuna esperant-ne una altra

Des que van sortir a la llum aquests possibles efectes secundaris, hi ha hagut gent que ha rebutjat aquesta vacuna, però les autoritats sanitàries del nostre país ja han alertat que si es nega una vacuna, se'ls saltarà a la llista de la vacunació i no se'ls oferirà una vacuna d'una altra farmacèutica.

Per aquesta raó, Margarita del Val ha demanat als ciutadans que acceptin la vacuna, sigui quina sigui la que toqui, perquè «totes les vacunes que tenim són molt bones pel que fa a eficàcia i pel que fa a seguretat, això és clar».

«Totes les vacunes baixen el risc. Les persones que podrien morir, amb una vacuna potent aconsegueixen una situació asimptomàtica o de símptomes lleus, i amb una vacuna una mica menys potent, tindran símptomes, però moderats, i en qualsevol cas, serà molt millor que morir, que entrar a l'UCI, o que tenir símptomes greus. Totes són bones per a tots», ha afegit.

L'experta ha finalitzat la seva intervenció demanant que «ningú esperi una altra vacuna i que quan a algú li ofereixin una vacuna, que l'accepti, per favor», i ha demanat evitar el pensament de «m'ha tocat la dolenta, esperaré a veure si m'arriba la bona», perquè és probable que això no arribi passar mai, com a mínim, fins que s'hagi ofert la vacuna a tota la població.


Comentaris

envia el comentari