Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Maria Branyas, la persona més vella de Catalunya

Maria, la persona més vella de Catalunya, fa 113 anys: «Sembla que no passin els anys»

Branyas va néixer el 1907 als Estats Units

Maria Branyas, la persona més vella de Catalunya
L'estat de salut de Maria Branyas, amb 113 anys, resulta sorprenent | Catalunya Diari

La persona més vella de Catalunya, Maria Branyas, ha fet 113 anys aquest dimecres. Nascuda el 4 març del 1907, és també la més gran de tot l'Estat, segons l’associació Gerontology Research Group, que nodreix la llista dels rècords Guinness en longevitat. Branyas no està perdent facultats «a nivell cognitiu», i només «li fan patir» els problemes auditius i de visió que arrossega.

Ho explica a l'ACN Montse Valdayo, la directora de la Residència Santa Maria del Tura, a Olot, on la dona més gran del país viu des de fa prop de 20 anys. «Per la Maria, sembla que no passin els anys», ironitza Valdayo, que confirma que no ha tingut cap problema de salut recentment. «Continua amb el seu tarannà i bon humor», afegeix.

La residència li ha regalat un ram de flors pel seu aniversari i també han habilitat una habitació del centre, on celebra el dia amb la seva família. Tot, «respectant la seva intimitat», concreta Valdayo, ja que a Branyas «no li agraden els actes amb molta gent».

Quan passi el dia assenyalat, la persona més longeva de Catalunya té previst continuar amb la seva rutina, que passa per fer vida majoritàriament a l'habitació, explicant experiències viscudes i parlant de l'actualitat. «Encara t'explica la seva història de vida i les seves idees polítiques», concreta Valdayo. «Continua sent una dona especial i magnífica».

Maria Branyas, la persona més vella de Catalunya
Maria conserva totes les facultats congnitives als 113 anys | Catalunya Diari

Nascuda als Estats Units

En una entrevista a l'ACN l'agost passat, Branyas, que va néixer a San Francisco l'any que es va matricular el primer automòbil a Barcelona, va explicar que un dels seus primers records és la tornada de la seva família a Barcelona des dels Estats Units en transatlàntic, en temps de la Primera Guerra Mundial.

«Amb la guerra, Alemanya estava atacant encara el nord, i no es podia passar pels mars nòrdics, sinó per baix, per Cuba i les Azores», va recordar Branyas. L’últim soldat d’aquesta contesa va morir fa gairebé deu anys, però Branyas encara la tenia la guerra a la memòria: «Jo ja tenia una mica coneixement».

Els més longeus de Catalunya

La població centenària a Catalunya s’ha multiplicat per 14 en les últimes quatre dècades, passant de 140 persones el 1981 fins a les 1.950 el 2017, segons les últimes dades publicades per Idescat. Pel que fa als de 105 anys i més, ara són 10 vegades més que fa quatre dècades. Els que actualment encapçalen el rànquing de persones longeves residint a Catalunya són Maria Branyas, amb 113 anys —l'any passat ja era la persona més longeva amb 112—, i Joaquim Illas, amb 110 i 7 mesos.

També et pot interessar...