Fotomuntatge de Mario Picazo i un mapa meteorològic

Mario Picazo avisa del temps del cap de setmana: «Haurem d'estar alerta»

Mario Picazo adverteix de pluges i intenses tempestes per als propers dies

Les fortes pluges i tempestes que porten afectant diversos punts del país des de fa un parell de setmanes continuaran estant molt presents al juny. De fet, Mario Picazo fa una seriosa advertència amb vista a aquest cap de setmana. «Caldrà estar molt pendents del cel», va assegurar al seu perfil de Twitter.

La situació no variarà gaire respecte a l'esdevingut al final de maig. Els episodis tempestuosos es tornaran a repetir amb certa intensitat, amb un ambient més fresc. Tot apunta que els termòmetres cauran uns quants graus en comparació del que sol ser habitual en aquesta època de l'any.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

El popular meteoròleg assegura al portal eltiempo.es que les altes pressions continuen dominant el panorama meteorològic. Sobretot a la meitat nord del continent. Aquest bloc aconsegueix que borrasques i altres pertorbacions es vagin traslladant cap al sud.

D'aquesta manera es contribueix a la presència d'aire més fred en capes mitjanes, provocant també una inestabilitat més gran. A tot això se li uneix que les aigües del Cantàbric i la Mediterrània occidental estan més càlides del que és normal. Això implica una aportació extra de vapor d'aigua capaç de formar núvols amb un volum important d'aigua.

Imatge d'una dona amb un paraigues en un dia de pluges a Madrid.
Els ruixats seran més intensos al centre i est peninsular | EP

Les precipitacions seran més intenses a la muntanya

Mario Picazo explica que les acumulacions de les precipitacions fins al dilluns 5 de juny seran especialment elevades a zones de muntanya. La previsió apunta que estaran per sobre dels 50 litres als Pirineus, Sistema Ibèric i Central.

No només caldrà treure el paraigua per protegir-se de la pluja. I és que en alguns casos els ruixats aniran acompanyats de tempestes i calamarsa. Fins i tot en alguns punts es poden donar fortes ratxes de vent amb caiguda de les temperatures.

És probable que les quantitats d'aigua que caiguin durant el cap de setmana no siguin especialment altes. Tot i això, tal com recorda el meteoròleg, 20 o 30 litres en mitja hora poden provocar importants danys. Principalment en àrees urbanes, on el risc d'inundació serà més gran.

Per tant, es mantindrà la inestabilitat fins a la setmana següent. Els ruixats, sobretot a la tarda, seran localment forts i acompanyats de calamarsa, apunten des de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

El portaveu d'aquest organisme, Rubén del Campo, avisa que les menors probabilitats de pluja estaran al litoral i l'oest d'Andalusia. La resta del país ho tindrà especialment complicat per fugir de l'aigua.

Les temperatures cauen a la Península, encara que el Cantàbric se salva

Ens trobem davant d'un començament de juny una mica atípic. Gairebé a les portes de l'estiu, la meitat del país roman en avís per les intenses precipitacions i tempestes.

Però la situació d'inestabilitat també es deixa notar als termòmetres. Tant les temperatures diürnes com les nocturnes es mantenen per sota dels valors normals en aquest període. Això és extensible a la major part de la Península, excepte al Cantàbric.

En aquesta zona, les màximes superen els 25ºC, arribant fins i tot a depassar les temperatures de punts de la Mediterrània. A l'altiplà nord i a àrees muntanyenques s'esperen matins frescos, on el mercuri caurà per sota dels 10ºC.

Per part seva, a les Canàries es mantenen les temperatures suaus, amb valors típics d'aquestes dates. A la Península, les màximes ens portaran a la vall del Guadalquivir, on arribaran als 30ºC.

Des de l'AEMET expliquen que els termòmetres patiran «alts i baixos» en funció dels dies i la zona. Al centre i sud peninsular pronostiquen un descens de fins a 5 graus. Per tant, les temperatures seran una mica més fresques del que és habitual.