Hi ha nombroses iniciatives que promouen la reducció de la setmana laboral a quatre dies. Busquen una manera millor d'augmentar la productivitat i millorar l'equilibri entre el treball i la vida personal.
Tot i això, aquesta tendència sembla haver passat desapercebuda entre les empreses espanyoles. Tot i que alguns països europeus han adoptat amb entusiasme aquesta idea, Espanya continua aferrada a la tradicional setmana laboral de cinc dies, segons un estudi recent.
Només s'han presentat 41 pimes per a aquest projecte
Un informe ha examinat més de 500 empreses a tot Espanya i ha trobat dades molt interessants. Només el 10% han implementat un horari de quatre dies laborals. Això contrasta fortament amb països com Alemanya, Països Baixos i Suècia, on més del 40% de les empreses han adoptat aquesta mesura amb èxit.
Els defensors de la setmana laboral de quatre dies argumenten que no només augmenta la satisfacció dels empleats, també impulsa la productivitat i redueix els nivells d'estrès. Aquesta mesura pot tenir un impacte positiu al medi ambient en reduir el nombre de desplaçaments diaris i, per tant, les emissions de carboni.
El Ministeri tindrà ara un màxim de cinc mesos per avaluar quines empreses compleixen els criteris per rebre la subvenció. Consta d'una quantia màxima de 200.000 euros per implantar la setmana laboral de 32 hores, durant un mínim de dos anys i sense retallar el sou dels seus empleats.
D'altra banda, un estudi d'Infojobs també apunta que la iniciativa no és l'esperada. Un informe elaborat per aquesta plataforma sosté que el 62% dels espanyols reduiria la seva jornada laboral, sense pèrdua de sou i mantenint la seva productivitat. Tot i això, el 40% rebutja retallar el seu temps de treball si això impliqués una reducció del seu sou.
Les empreses espanyoles, reticents a aquesta nova forma de treball
Tot i això, les empreses espanyoles semblen ser reticents a adoptar aquesta nova forma d'organització del treball. Alguns experts assenyalen que això pot ser degut a una combinació de factors culturals i econòmics. A la societat espanyola, tradicionalment es valora la quantitat d'hores treballades com a indicador de compromís i dedicació.
A més, la crisi econòmica que ha afectat el país els últims anys ha portat moltes empreses a centrar-se en la supervivència. Per tant, han deixat de banda buscar noves maneres d'organitzar la feina.
«És comprensible que les empreses siguin cauteloses a l'hora d'adoptar la setmana de feina de quatre dies», comenta Laura, experta en gestió del talent. «La cultura laboral arrelada i les condicions econòmiques poden influir en la seva decisió de no implementar aquesta mesura. Tot i això, és important considerar els beneficis a llarg termini que pot aportar, tant per als empleats com per a la pròpia empresa».
El sector tecnològic, el que més suport dona a la jornada de 4 dies
Tot i que l'adopció de la setmana laboral de quatre dies a Espanya continua essent baixa, hi ha empreses pioneres que estan liderant el camí cap a un canvi en la manera de treballar. Empreses de tecnologia i startups, en particular, han estat més receptives a aquesta idea i han implementat horaris flexibles i opcions de treball remot per millorar la satisfacció dels empleats.
La setmana laboral de quatre dies pot ser una realitat a Espanya si més empreses reconeixen els beneficis potencials que pot oferir. Això requerirà un canvi de mentalitat i una conscienciació més gran sobre els avantatges d'una flexibilitat més gran en el treball.
Si les empreses espanyoles s'obren a aquesta idea, podrien trobar una manera innovadora de millorar el benestar dels seus empleats. I, per tant, augmentar la seva competitivitat en un mercat laboral cada cop més exigent.