Mario Picazo mostra la seva preocupació pel temps que ha d'arribar. S'ha especulat molt sobre com serà l'estiu a Espanya, però el popular meteoròleg s'encarrega de fer un avanç.
Preveu que el període estival, tal com s'anuncia des de fa mesos, resultarà «bastant càlid, tòrrid en moltes zones». Explica que l'any passat ja «va ser horrible», però aquest 2023 hem «tingut un 'bonus' el mes de juny». Tampoc no passa per alt que el 2022 per aquestes dates «ja havíem tingut un parell d'onades de calor», assenyala a Mundo Deportivo.
És cert que aquest exercici hem començat una mica més tard amb les altes temperatures. En gran part, ha estat a causa de les precipitacions que van afectar gairebé tot el país al començament de juny. Indica que «la recta final de la primavera ens ha regalat pluges, en excés en algunes zones». Tot i això, agraeix l'aigua, perquè «la veritat és que en calia».
Preocupació per uns termòmetres disparats
Mario Picazo alerta d'una previsió que és preocupant. Assenyala que «aquest estiu viurem una cosa que es farà més freqüent, unes temperatures increïblement altes». Com a expert en la matèria reconeix que «estem molt preocupats», sobretot per «la situació de l'Atlàntic». Afirma que no s'havia vist «un Atlàntic tan calent com fins ara».
Tot això repercutirà sobre el temps que trobarem a l'estiu. No només hi haurà més calor, sinó també xafogor. Sosté que, si abans les temperatures nocturnes se situaven al voltant dels 18 °C o 19 °C, ara no baixaran de 25 °C. Segons el meteoròleg, sembla que això serà predominant a partir d'ara a Espanya, així com a altres punts d'Europa.
En qualsevol cas, el Picazo intenta ser optimista i confia que tinguem un estiu més humit, sobretot perquè hi haurà «més activitat de precipitació». Considera que es tracta d'un fet molt beneficiós «sempre que no sigui extrema ni provoqui inundacions».
Destaca la importància del canvi climàtic
Des de fa anys es parla molt del canvi climàtic. No obstant això, sembla que no prestem massa atenció a aquest assumpte. Mario Picazo assenyala que sí que ens hauria de «preocupar per diverses raons». En primer lloc, perquè Espanya és un país que depèn molt del turisme, però també perquè influeix sobre «l'agricultura i la ramaderia».
Revela que som un país que compta amb una superfície amb un risc de desertització del 70 %. La degradació del sòl acabarà afectant l'agricultura i el nostre entorn. Cada cop serà «més àrid, més càlid, amb més onades de calor i sequeres», avisa a l'entrevista. Això desencadenaria que «no fos un país preparat per tenir una afluència de turisme com la que té ara». També afectaria els residents a Espanya, ja que hauríem d'«adaptar-nos a una situació extrema».
La ubicació d'Espanya és fonamental per comprovar com ens afecta
Segons la seva opinió, som un territori força vulnerable, igual que «molts altres de la Mediterrània». Ho atribueix sobretot a la ubicació, ja que hi estem exposats principalment a temperatures elevades i sequeres. De fet, preveu que el pitjor encara ha d'arribar i serà d'aquí a molt poc temps.
Mario Picazo explica que «d'aquí a 10 o 20 anys veurem temperatures que arribin als 50 graus perfectament». Aquests valors l'únic que aconseguiran serà complicar la situació en què ens trobem en aquests instants. Assenyala que resulta «impossible fer marxa enrere amb tot el que està passant», però tenim a la nostra mà l'opció d'«alentir-lo».
Insisteix que la gent, tant els residents a Espanya com els turistes, s'hauran d'«adaptar a un entorn molt diferent de l'actual». Els termòmetres disparats i les sequeres es convertiran en una cosa molt habitual al llarg dels pròxims anys.