La multinacional Philip Morris Internacional, l'empresa que té la marca de tabac Marlboro, va expressar que faria un canvi en el seu negoci.
Aquesta transformació consistirà a apropar-se als productes lliures de fum i allunyar-se del que produeix el tabac. Fins i tot, Philip Morris demana als governs que prohibeixin les cigarretes d'aquí a 10 o 15 anys.
Segons ha afirmat la mateixa empresa, el negoci sense fum representa un 28% dels beneficis de l'empresa. A més, esperen que aquest percentatge augmenti fins a ser el 50% l'any 2025.
L'empresa argumenta que la nicotina «no és la font principal de les malalties relacionades amb el tabac». Tot i això, aquesta substància no està lliure de riscos i és additiva.
Així doncs, la transformació de la tabaquera més gran del món consisteix a substituir el fum del tabac per altres opcions «menys perjudicials». Volen oferir una alternativa als «9 de cada 10 consumidors de tabac que no deixaran de fumar».
PMI argumenta: «Sabem que els alts nivells de substàncies químiques que són tòxiques en cremar el tabac és el que provoca que fumar sigui perjudicial».
Els experts apunten: «No existeix un tabac que no sigui perjudicial»
Tanmateix, els experts, com l'Institut Nacional del Càncer, expliquen les conseqüències de fumar tabac o altres maneres de consumir-lo. De fet a la pàgina web de la institució es recalca que «totes les maneres de tabac són perjudicials i additives».
Dels exemples que s'exposen al vídeo de PMI, com les cigarretes electròniques, el tabac escalfat o els productes orals. L'Institut Nacional del Càncer explica «la investigació indica que el fum de pipa d'aigua és com a mínim igual de tòxic que el fum de les cigarretes». També s'exposa que el tabac mastegat produeix càncers orals.
Les xarxes socials no creuen amb les intencions de Marlboro
Tot i el comunicat de la coneguda marca de tabac, l'opinió popular va acabar de creure's el projecte de Philip Morris. Alguns directament comentaven: «Això és simplement 'greenwashing'! Només heu causat d'anys des dels vostres inicis...».
L'expressió 'greenwashing' fa referència a aquelles estratègies de comunicació i publicitat, sobretot d'empreses o institucions, que mostra una campanya compromesa amb el medi ambient. Malgrat això, l'únic objectiu de qui dur a terme aquesta tàcita és aparentar per tenir una opinió pública favorable.
«PMI vol un futur lliure de fum? Literalment, deixeu de fer cigarretes demà. Oh ja veig, esteu disfressant la transició com una acció virtuosa, mentre assegureu el valor per als vostres accionistes en mig d’una tendència en espiral de cigarretes», reflexionaven d’altres.
Fins i tot d'altres apel·laven directament a l'empresa exposant els seus dubtes: «Això és confús, fareu fallida si la gent deixa de fumar... Per què ho secundeu? I no acostumàveu a demandar als països pobres en fallida perquè etiquetaven les cigarretes com a perilloses? Això és una mena d'activisme estrany que algú us ha forçat a fer? Si us plau, expliqueu».
L'empresa de tabac va arribar a respondre aquestes preguntes dient que «entenem a la gent que serà escèptica, però els productes sense fum ja representen un 28% dels guanys a la nostra empresa, i aspirem que augmentin fins al 50% l'any 2025».