Aquesta mateixa setmana, l'empresa Mars va ser l'última empresa a donar a conèixer que havia retirat determinats gelats del seu estoc per estar contaminats d'òxid d'etilè. L'anunci venia acompanyat d'una llista pública que enumerava els productes retirats, exemplar, ja que altres empreses com Nestlé, una de les més afectades, no han estat prou transparents amb els clients.
Tot plegat ha estat així, a Espanya —on tot ha arribat una mica més tard que a França—, on el fabricant Froneri i Nestlé han avisat de la presència d'òxid d'etilè a l'estabilitzant 410, conegut popularment com a goma de garrofí. FACUA-Consumidors en acció havia advertit que la llista de productes contaminats no era necessàriament completa. Doncs bé, la cooperativa La Fageda ha hagut de retirar tots els lots dels flams de vainilla davant l'alerta sanitària.
Quatre lots de flams de la Fageda se'n van en orris
En concret, l'empresa catalana ha hagut de retirar quatre lots dels postres, que s'enumeren pels lots i les dates de consum preferent: 290721, 060821, 070821 i 110821. FACUA n'ha tingut constància en contactar amb els supermercats Lidl per a rebre informació dels possibles productes afectats de la cadena d'alimentació. A posteriori, la mateixa Fageda ha informat l'entitat de defensa del consumidor dels lots que s'havia retirat del mercat.
En un comunicat difós al seu web, La Fageda explica que el motiu de la retirada es deu a «l'alerta alimentària que recentment hem rebut fabricants alimentaris, vinculada a la presència no desitjada d'òxid d'etilè en nivells superiors als legalment permesos, en una sèrie d'additius alimentaris». «Hem constatat —expliquen— que únicament ha resultat afectada una partida de goma garrofí, ingredient que utilitzem als nostres flams».
Una mesura de precaució abans que d'urgència
La Fageda assenyala que «les analítiques que hem encarregat a laboratoris externs acreditats han resultat negatiu per detectar la presència d'òxid d'etilè als productes». També s'han demanat proves i evidències als proveïdors de components o additius susceptibles de contenir l'òxid d'etilè de l'estabilizant 410, substància activa en productes fitosanitaris que no està aprovada a la UE, ni per tant, a Espanya. Es tracta d'una substància classificada com a mutagènica, carcinogènica i tòxica per a la reproducció
La Fageda explica que, si bé hi ha òxid d'etilè per sobre dels nivells permesos als additius alimentaris, no s'ha detectat presència d'òxid d'etilè als seus productes. Tot i això, la mesura de retirar els lots es pren per precaució. La Fageda ha assenyalat en el seu comunicat que l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha decidit ordenar la retirada de tots aquells aliments que «continguin ingredients que, poc o molt, hagin estat en contacte amb l'òxid d'etilè, encara que no s'hagi detectat la seva presència al producte acabat». És aquest el cas.
FACUA-Consumidors aconsella que es revisin els productes de les cases per identificar els aliments afecats i no consumir-los. El protocol és retornar els productes a les botigues i fer el reemborsament de diners. A més, l'entitat recorda als establiments d'hostaleria i les botigues d'alimentació que podrien seguir comercialitzant els productes si no els van adquirir a través d'un distribuïdor i ho van comprar de manera directa a l'hipermercat.
La Unió Europea està en alerta des de finals de 2020
L’alerta per l’excés de la substància cancerígena dins els additius alimentaris va començar el novembre del 2020. En aquell moment, a Bèlgica i Catalunya, entre altres, es va haver de retirar productes del mecat, sobretot al primer país.
Des de llavors, la Unió Europea ha intensificat els controls i ha encès les alarmes a la resta de països. Per exemple, s’han establert condicions especials per a la importació de llavors de sèsam, concretades en la necessitat d’anar acompanyades d’un certificat oficial que certifiqui que han estat analitzats.
Hi ha oberta una investigació per descobrir l’origen de la contaminació. Mentrestant, s’han localitzat residus d’òxid d’etilè en aliments fabricats amb altres substàncies índies. Es tracta del cilandre o la goma guar, entre altres, amb què es fan galetes, xocolata, salses o embotits.
Què és l’òxid d’etilè?
L’òxid d’etilè és un gas inflamable derivat del petroli, que s’utilitza, principalment, en la fabricació de polímers, plàstics, anticongelants i polièster. En altres casos, s’usa en petites quantitats per a controlar plagues en la conservació d’aliments. Però és una substància classificada com a mutàgena, carcinògena i tòxica per la reproducció. Està prohibida a la Unió Europea i no se’n permet la presència en aliments, fet que no evita el risc, tal com ha succeït, que se n’introdueixi al mercat europeu dins els d’aliments.