Carolina Darias, ministra de Sanitat, en una roda de premsa

Sanitat es mulla sobre si serà necessari el Certificat Covid a bars i restaurants

Carolina Darias ha assenyalat la importància de ser previnguts perquè el virus no ha desaparegut

El Certificat Covid és una qüestió que genera problemàtica entre les autonomies. I és que la utilització d'aquesta eina a l'hora de fer restriccions ha desencadenat un gran debat en les últimes setmanes. Ara, però, el Govern s'ha pronunciat al respecte.

Un assumpte que té en suspens a la població

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, compareixia aquest dimecres després de reunir-se amb el Consell Interterritorial. En aquest s'hi va analitzar la situació epidemiològica a Espanya i es van debatre temes de gran importància.

Tota l'expectació estava posada en conèixer les seves paraules sobre l'ampliació de l'ús del Certificat Covid. «No formava part de l'ordre del dia», assenyalava la ministra de Sanitat, negant així que s'hagués discutit amb les comunitats autònomes sobre aquest tema a la reunió de Consell Interterritorial.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

No obstant això, la ministra de Turisme, Reyes Maroto, si havia esmentat amb anterioritat aquest assumpte com un punt a tractar en aquest fòrum amb les autonomies. Davant la insistència de la premsa per obtenir més informació sobre aquest certificat, Darias es va pronunciar sobre l'assumpte.

«La posició del Ministeri és que els usos que estan regulats són els que permet la mateixa Unió Europea. Són els usos respecte al Certificat Covid», explicava.

«La regulació és la que és i a aquesta regulació del Parlament Europeu em remetré. Davant de qualsevol altre ús que no sigui aquest l'empara legal és el que té», afegia.

Per tot això, subratllava que «és veritat que les comunitats autònomes poden portar les mesures que considerin oportunes, però dins de les quals correspongui a l'àmbit competencial».

A més, la ministra de Sanitat destacava que és «complicat» l'ús del certificat Covid per a casos com els que concerneixen aquest debat. No és tasca fàcil exigir per a l'hostaleria, l'oci nocturn i els espectacles, entre d'altres, ja que el seu plantejament està pensat per facilitar la mobilitat a l'entorn europeu.

Davant l'ús que estan fent altres països com França d'aquest certificat, la ministra assenyalava que són contextos i situacions diferents.

La situació epidemiològica a casa nostra

Pel que fa a l'anàlisi de la situació sanitària a Espanya, Darias explicava que es consolida la desacceleració en l'increment de contagis. Per això, assenyalava que es pot estar arribant a aquest «altiplà d'estabilització» tan anhelat.

«S'estaria començant a estabilitzar i aplanar la corba, o també com se sol dir, entrar a l'altiplà», afegia Darias. A més, la ministra de Sanitat destacava que la campanya de vacunació està obtenint bons resultats.

«Els grups que ja han assolit grans cobertures de vacunació, els majors de 40 anys, presenten una incidència per sota de la mitjana de la població al nostre país», assenyalava.

«No obstant això els grups no vacunats, o en inici de procés de vacunació, majoritàriament majors de 40, són els que presenten incidències molt altes», expressava.

Pel que fa a la pressió hospitalària, en aquesta cinquena onada hi ha hagut «un impacte més reduït».

«El nombre de pacients ingressats aquesta setmana per Covid-19 ha augmentat un 39%. Això significa un 25% menys d'increment que la setmana prèvia. En el cas de les UCI ha estat del 38%, i significa un 11% d'increment menor que la setmana anterior», afegia.

Tot i les dades, la ministra de Sanitat alertava que «l'alta incidència acumulada que estem tenint significa que hi ha una circulació molt important de virus». I és que ningú està exempt d'hospitalització, especialment els més grans de 40 anys.

Aquesta franja d'edat «de manera suau està començant a sentir aquestes conseqüències o efectes d'aquest creixement de la incidència acumulada», sentenciava.

«Tampoc es pot descartar casos greus entre les persones joves», afegia. Per tot això, Carolina Darias cridava a reduir la transmissió fent cas a les mesures sanitàries imposades. I és que és important no oblidar que el virus encara està molt present en el nostre país i la pandèmia no ha acabat.