Muntatge amb una imatge de fons d'una platja amb una maleta i un barret de palla a sobre i a una cantonada una mà comptant bitllets de 50 euros

Si marxes de vacances a l'agost, alerten de les 3 estafes en què podries caure

Estigues alerta perquè podrien arruïnar-te les vacances

Milions d'espanyols ja gaudeixen o han gaudit de les vacances d'estiu al mes d'agost. Però n'hi ha molts que com sol ser costum des de fa dècades, tenen reservats els seus dies de vacances per aquest mes.

I en molts casos, encara no tenen clar quin tipus d'allotjament contractaran, fins i tot la destinació a escollir. Això sí, el que deuen saber és que encara queden algunes oportunitats per aconseguir l'allotjament desitjat i desconnectar durant uns dies de la rutina.

El cert és que de vegades aquesta recerca incisiva d'unes vacances per anar-te'n amb la teva família, amics o parella, poden ser una arma de doble tall. Sí, perquè els ciberdelinqüents estan a l'aguait per poder estafar els usuaris sense que se n'adonin. Així s'ha posat de manifest, segons els analistes de la companyia de seguretat informàtica Kaspersky a la nota de premsa que han enviat als mitjans.

I per tal que no caiguem a la trampa d'aquests enganys tan habituals en aquesta època de l'any, aquests experts han passat a l'acció. D'aquesta manera, han posat sobre la taula com podem organitzar el nostre estiu sense que ens facin un bon ensurt en forma d'estafa.

Muntatge de la costa de Salou i una rodona amb una cartera i bitllets
Alerten de les tres estafes en què pots caure durant les vacances | Getty Images, Pexels

Compra dels bitllets d'avió

En el cas dels bitllets d'avió, els hem de treure amb molt de compte perquè hi ha diverses webs fraudulentes que t'ofereixen bitllets d'avió barats. Però realment són pàgines del frau conegut com a 'phishing' que suplanten a llocs oficials de gran prestigi. Concretament, estem parlant de companyies aèries i agregadors d'aerolínies.

Així doncs, els ciberdelinqüents, en comptes de donar-te el bitllet una vegada el compres, et roben els diners. I també les teves dades personals i tota la informació bancària que puguin per vendre-la a altres persones dins de la coneguda com a 'dark web'.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Reserva d'allotjaments de vacances

Pel que fa a les reserves d'allotjaments, cal saber que els ciberdelinqüents sempre estan atents a aquestes reserves d'hotels o apartaments. I el que més volen és robar-te tota la informació personal, les dades bancàries i els diners.

Per exemple, no fa gaire temps, vam conèixer que un grup d'estafadors suplantava l'empresa de reserves d'hotels 'Booking.com' mitjançant un correu electrònic. Així, deixaven en xoc els usuaris i els requerien que confirmessin una reserva feta i que abonessin certa quantitat de diners.

Certs investigadors van verificar aquesta campanya típica de 'phishing' en comptes personals i corporatius. L'objectiu dels ciberdelinqüents no era cap altre que entrar al compte del correu electrònic. I és que allà els usuaris, tenen dades de pes i sobre totes les empreses, que podrien acabar patint ciberatacs.

Suposats regals i enquestes

Tampoc ens podem descuidar amb les enquestes i els 'falsos' regals amb què ens solen abordar a través dels correus electrònics. Una altra manera d'intentar estafar-nos que està a l'ordre del dia, per la qual cosa tampoc ens hem de relaxar gaire.

Muntatge amb paisatge d'una platja i un edifici ple de finestres
Hi ha ciberdelinqüents que suplanten pàgines tan conegudes com a Booking | Pexels

Uns e-mails en què ens requereixen que omplim una enquesta de viatges en una web fraudulenta encara que sembli real i per ells oferiran diners o diversos premis.

Així mateix, cal ressenyar que aquest tipus de formularis es dissenyen amb un sol objectiu. I no és altre que robar la informació sobre la víctima, a més del número del compte bancari perquè puguin aconseguir els teus diners.

Alhora, en aquest tipus d'enquesta, sol aparèixer una petició perquè l'usuari la pugui difondre entre els seus seguidors més propers a les xarxes socials. Així, busquen que l'estafa es propagui en benefici dels ciberdelinqüents.