Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Mas Miquel, l'oblidat pulmó verd de Valls

Actualment, l'espai és infrautilitzat i sembla que els ciutadans i els polítics de la capital de l'Alt Camp l'hagin deixat de banda

Una pintada en un dels pilars que aguanten la carretera que passa per sobre del parc de Mas Miquel.
Una pintada en un dels pilars que aguanten la carretera que passa per sobre del parc de Mas Miquel. | J.V.

 

'El pulmó verd de Valls'. Així podríem definir el parc de Mas Miquel, un lloc on molts vallencs s’hi aplegaven des de finals del segle XIX fins a la dècada dels 70, quan va esdevenir un lloc d’esbarjo per a molts ciutadans que hi anaven a berenar, a fer concerts, o simplement a passejar. Actualment, l’espai està infrautilitzat i sembla que els ciutadans de la capital de l’Alt Camp l’hagin deixat de banda. 

Pintades i grafitis per tot el parc

També, el fet que l’indret estigui  ple de pintades i força malmès, ha provocat que molta gent no s’hi vulgui aproximar. Recentment, el consistori vallenc ha aprovat un projecte escollit per la ciutadania en el procés de pressupostos municipals participatius d’aquest any 2018, per un import de gairebé 17.000 euros, que consisteix en millorar la zona de jocs infantils reforçant la il·luminació i instal·lar 10 bancs nous, taules de pícnic i un joc infantil adaptat a infants de mobilitat reduïda.

Les conegudes fonts del parc de Mas Miquel, en primer terme.
Les conegudes fonts del parc de Mas Miquel, en primer terme. | J.V.

Gran àrea verda a Mas Miquel

Tot i alguns esforços que darrerament s’estan destinant a l'adequació del parc, aquest continua estant força degradat i en alguns punts, com és l’edificació coneguda com el 'Refugi' totalment abandonats. El consistori té previst en aquest espai, si el projecte del parc fluvial de Valls s’acaba materialitzant, la ubicació del Centre d’Interpretació Turística de la ciutat. L’edificació s’adequaria i es rehabilitaria. I a més, en tot l'àmbit actual de Mas Miquel s'ampliaria la seva superfície per abastar des de la zona esportiva del Vilar fins a tocar de la plaça de Sant Francesc i convertir-lo en una gran zona verda. Però, ara per ara, aquest projecte està pendent de rebre ajuts europeus i completament a les beceroles.

Un ànec al costat del petit llac del parc de Mas Miquel de Valls.
Un ànec al costat del petit llac del parc de Mas Miquel de Valls. | J.V.

 

D'on prové el nom de Mas Miquel?

El parc més emblemàtic de la ciutat de Valls va ser propietat de la família Mora fins l’any 1740, moment en què aquesta nissaga el va vendre al curtidor vallenc, Rafel Miracle. Poc temps després, concretament l’any 1943 va ser cedit a Francesc Vives, i des d’aquella data ha anat passant de generació en generació. El nom de parc de Mas Miquel –així ja era conegut l’any 1741– sembla que vindria de la primera persona que va viure a l’indret, anomenat ‘Miquelet del Tupiner,' però aquesta especulació no està confirmada del tot.

L'edificació existent al parc del Mas Miquel coneguda com el Refugi està completament abandonada i en molt mal estat.
L'edificació existent al parc del Mas Miquel coneguda com el Refugi està completament abandonada i en molt mal estat. | J.V.
Espai interior de l'edificació coneguda com el Refugi a Mas Miquel.
Espai interior de l'edificació coneguda com el Refugi a Mas Miquel. | J.V.  

L'esplendor del parc

No va ser fins a finals del segle XIX i principis del XX que no arribà l’esplendor d’aquest pulmó verd de la ciutat, quan es va convertir en un lloc de 'divertimento' dels vallencs –cal recordar que en aquell temps no hi havia cases ni edificis a la zona i que Mas Miquel era a les afores de la ciutat. Al període dels anys 50 i 60 fou un espai de gran popularitat a la ciutat arribant a fer-s’hi balls els diumenges. Però, en l’actualitat, el lloc dista molt del que va ser i sembla que tant els diversos consistoris que han passat per l’Ajuntament com els vallencs i vallenques l’hi hagin donin l’esquena.

L'auditori de Mas Miquel ple de pintades.
L'auditori de Mas Miquel ple de pintades. | J.V.
El llac, sense aigua, de Mas Miquel.
El llac de Mas Miquel. | J.V