Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una dona que duu mascareta

La fi de la mascareta dissabte que ve a Espanya, en l'aire

L'expansió de la variant índia del coronavirus sembra dubtes sobre la promesa de Sánchez

Divendres passat, durant una conferència a Barcelona, Pedro Sánchez va anunciar a so de bombo i platerets la fi de la mascareta obligatòria en exteriors. El president va exposar la data del 26 de juny, dissabte que ve, com el dia en què aquest element de protecció contra el coronavirus deixaria de ser prescriptiu a l'aire lliure. Des de llavors, tot Espanya espera amb ganes l'arribada de dissabte per poder sortir al carrer sense la mascareta, obligatòria des del passat estiu.

Va ser el 9 de juliol de 2020 quan Catalunya va imposar l'obligatorietat d'aquest element en exteriors. En pocs dies, la resta de regions d'Espanya van seguir sumant-se a aquesta normativa, que en qüestió de setmanes va ser recollida per una ordre estatal. La regla s'ha mantingut vigent durant els últims mesos i Sánchez va anunciar que un Consell de Ministres extraordinari la derogaria a partir de dissabte que ve, 26 de juny.

Espanya, pendent de l'evolució de la variant Delta a països veïns

Però compte, perquè encara falten cinc dies per al dissabte i les circumstàncies podrien canviar. De fet, les últimes notícies obren la porta a posar el fre a l'anunci que divendres va fer Pedro Sánchez. Encara que ningú parla obertament d'una possible marxa enrere, la veritat és que en els últims dies han crescut els dubtes al respecte.

Els experts adverteixen que aixecar l'obligatorietat de la mascareta en espais a l'aire lliure podria suposar un risc afegit per la variant índia. La soca Delta -així es denomina científicament la variant procedent de l'Índia-, molt contagiosa, amenaça a Europa i al Regne Unit ja s'ha frenat la desescalada. Ara, és el nostre país veí, Portugal, qui fa sembrar els dubtes a les autoritats sanitàries espanyoles.

La variant Delta és la culpable del tancament perimetral que s'ha imposat a la ciutat de Lisboa i a tota la vall del Tajo. I en les ments dels experts espanyols ha de sonar aquell conegut refrany: «Quan les barbes del teu veí vegis tallar, posa la teva a remullar». Si Portugal ja actua contra la variant índia, què hauria de fer Espanya? És adequat aixecar l'obligatorietat de la mascareta en exteriors?

Aquestes són les qüestions que es formulen els experts al nostre país i que obren la porta al fet que es 'retoqui' la mesura anunciada per dissabte que ve. Des del Ministeri de Sanitat es reconeix l'existència d'un 1% de la variant índia a Espanya, però són moltes les veus que apunten a la irrealitat d'aquesta dada. El fet que al nord de Portugal la prevalença de Delta sigui del '15% fa pensar que, per exemple, a Galícia la seva presència ha de ser major a l'1%.

Dubtes sobre si cal aixecar la restricció de la mascareta a l'aire lliure

És en aquest context que cal situar els dubtes dels experts sobre l'aixecament de les mascaretes en espais exteriors. En països com Alemanya, la variant índia ha duplicat la seva prevalença en només dues setmanes. D'acord amb això, creuen que al nostre país també és qüestió de setmanes que la variant Delta es converteixi en predominant.

Davant aquestes circumstàncies, i amb vista al fet que al Regne Unit, amb la vacunació molt avançada, s'hagi postergat un mes la desescalada, Espanya té dubtes. Entre aquest mateix dilluns i dijous que ve, quan s'ha de prendre la decisió, els experts valoraran si, efectivament, es dona compliment a la promesa de Sánchez.

Una de les opcions és, efectivament, aixecar l'obligatorietat de la mascareta en exteriors però matisar aquesta obertura, obligant a portar-la en alguns supòsits. En qualsevol cas, sortirem de dubtes a finals de setmana mentre mantenim part de la nostra mirada posada sobre la variant índia i el seu potencial perill.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]